Na Homcu s spominsko sveto mašo počastili 120-letnico rojstva opernega pevca Jožeta Gostiča

Jože Gostič, prvak ljubljanske, zagrebške in dunajske državne Opere, se je rodil 5. marca 1900 v Stari Loki pri Škofji Loki. S starši se je preselil na Homec kot osemletni deček in s tem krajem ostal povezan do smrti. Po očetu, ki je bil orglar v krajevni cerkvi, in po materi, ki je imela zelo lep glas in je pela v cerkvenem zboru, je podedoval glasbeno nadarjenost. Po končani orglarski šoli v Ljubljani, je bil tudi sam orglar na Homcu.

V nedeljo, 8. marca 2020, je v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu v okviru 21. Gostičevih dnevih potekala spominska sveta maša ob 120-letnici rojstva opernega pevca Jožeta Gostiča in v spomin na prof. Vladimirja Kranjčevića, ravnatelja Opere HNK Zagreb ter pobudnika in gonilno silo Gostičevih dni, ki je preminil v nedeljo, 9. februarja 2020. Spominsko sveto mašo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ob somaševanju domačega župnika Gašperja Mauka. Spominsko bogoslužje je s svojim petjem popestril Mešani pevski zbor Anton Foerster iz Ljubljane, pod vodstvom zborovodkinje Damijane Božič Močnik. Prepevali so pesmi znanih skladateljev cerkvene glasbe, med med drugim so prepevali tudi dela na čast nadangelu svetemu Mihaelu, ki jih je napisal homški župnik Gašper Mauko.

Vse zbrane je v uvodu spominske svete maše pozdravil predsednik Kulturnega društva Jože Gostič Homec Borut Jenko, ki je v nagovoru dejal, da slovesnosti v spomin na tenorista Jožeta Gostiča, imenovane Gostičevi dnevi, ohranjajo spomin na našega rojaka, svetovno znanega opernega umetnika Jožeta Gostiča s prireditvami, ki potekajo v opernih hišah in krajih povezanih z njegovim življenjem in delom. “Gostičevi dnevi so nastali na pobudo prof. Vladimirja Kranjčevića, ravnatelja Opere HNK Zagreb, ki pa je žal v nedeljo, 9. februarja 2020, preminil. Ta spominska sveta maša je namenjena tudi njemu v spomin,“ je  v svojem nagovoru povedal Jenko.

Po sveti maši je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore ob družbi homškega župnika Gašperja Mauka ter predsednika Kulturnega društva Jože Gostič Homec Boruta Jenka prižgal svečo ter jo položila na grob Jožeta Gostiča, ki stoji ob zidu cerkve na Homcu.

Gostič se je s svojih številnih gostovanj rad vračal v domači Homec

Močan poudarek in visoko kvaliteto so Gostičevi dnevi dosegli že ob svojem začetku leta 2000, ob počastitvi 100. obletnice Gostičevega rojstva. Spomin na umetnika je zaživel na raznovrstnih prireditvah in koncertih v Sloveniji in na Hrvaškem, pred njegovo domačijo je bil odkrit doprsni kip, izdana je bila dvojna zgoščenka s posnetki Gostičevih nastopov, vrhunec pa predstavlja izčrpna, vsebinsko zaokrožena monografija.
Gostič je tudi domačemu kraju Homcu, kamor se je rad vračal s svojih številnih gostovanj, pa tudi širnemu okolišu, zlasti za praznike, prinašal in posredoval žlahtno pesem duha. Božič, novo leto, velika noč in sv. Ana so bili prazniki, ob katerih je Gostič pel v homški župnijski cerkvi, za sv. Ano pa skoraj brez izjeme v čudoviti baročni cerkvi sv. Ane v Tunjicah. Tem terminom je celo podrejal datume svojih gostovanj v tujini. Starejši domačini se ga spominjajo z nastopov v kulturnem domu v Radomljah kot tudi po številnih radijskih oddajah. Na pol odrasli otroci tistega časa se ga spominjajo tudi po tem, da je priskrbel karte v ljubljanski operi takrat, ko je pel na ljubljanskih opernih deskah Era z onega sveta, v operah Lohengrin, Tosca, Carmen, Othelo. Primerna oddolžitev velikemu umetniku in rojaku jožetu Gostiču, je bilo poimenovanje ulice z njegovim imenom na Homcu in v Nožicah. Po tej poti se je namreč večkrat sprehodil, se rad ustavil za besedo, dve ob sovaščanih in ljudje so rekli: Pepe je spet doma. Jože Gostič je umrl v Ljubljani, 25. decembra 1963.

V spomin maestru Vladimirju Kranjčeviću

V nedeljo, 9. februarja 2020, se je poslovil naš dragi prijatelj prof. Vladimir Kranjčević. Pobudnik in gonilna sila Gostičevih dni je bil eden od uglednih dirigentov, katerega umetniško delo je zaznamovalo drugo polovico 20. stoletja, pri čemer pa je na glasbenem področju deloval tudi širše. Bogat repertoar, ki ga je tekom svoje glasbene kariere ustvaril z ansambli, ki jih je vodil ali sodeloval in z njimi poustvaril pomembna dela hrvaške in svetovne glasbene literature, je ustvaril kot šef-dirigent Komornega orkestra Vatroslav Lisinski, Zbora HRT, Zagrebških madrigalistov, Simfoničnega orkestra HRT, Glasbene produkcije RTB in Komorne opere v Zagrebu. Na znamenitem koncertu ob 100. obletnici rojstva Jožeta Gostiča je leta 2000 v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu združil velike hrvaške in slovenske operne umetnike, sledili pa so Slavnostni koncerti opernih solistov Opere HNK Zagreb ter SNG Opera in balet Ljubljana v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah.

Letošnji Slavnostni koncert, ki bi moral v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale potekati v spomin na prof. Vladimirja Kranjčevića, je bil prestavljen zaradi priporočil Ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za kulturo, da se zaradi povečane stopnje tveganja prenosa novega koronavirusa prestavijo kulturne prireditve.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi