Na »debeli četrtek« marsikje diši po dobrotah, saj se je na ta dan potrebno obilno najesti

Pustni čas, ki je pred vrati ne obuja samo najrazličnejše običaje in šege in ne prinaša samo pustne norčije, temveč je to obdobje pred začetkom posta zaznamovano tudi z bogato in obilno hrano, kar je še posebej veljalo nekdaj, pa tudi danes ta običaj živi še marsikje. Vse skupaj pa se začne na »debeli četrtek«, ki velja za god debelih ljudi. Se pravi, da se ta praznik praznuje danes, ko po različnih domovih pripravijo različne jedi; za vse je značilno, da so izjemno nasitne.

Že v starih časih so se ljudje, če je bilo le mogoče, držali načela, da se je v času pusta potrebno desetkrat do sitega najesti, sicer so verjeli, da bo letina tistega leta slaba. Prvi dan, ko so začeli uživati bogate pustne jedi, je bil običajno »debeli četrtek«, zadnji pred začetkom posta, ko so se lahko do sitega najedli predvsem mesnih dobrot.

Tudi v današnjih časih na »debeli četrtek« gospodinje ocvrejo prve krofe in flancate, ponekod pripravijo ocvirkovko, ričet »začinijo« z okusnimi svinjskimi rebrci. Ena izmed značilnih jedi debelega četrtka je tudi kuhana svinjska glava ali vsaj čeljust. Drugače pa ni kakšnih posebnih predpisov, kaj bi moralo biti na  ta dan na mizi. Pomembno je samo, da je miza polna nasitnih dobrot …

Ob tej priliki čestitamo za god vsem, ki ga praznujete! Pa dober tek!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi