Mladinska folklorna skupina Mengeš si je priplesala zlato plaketo

V soboto, 20. oktobra 2018, se je v do zadnjega kotička polni dvorani II. slovenskega tabora v Žalcu odvila prireditev Le plesat me pelji. Na njej se je predstavil drugi del letošnjih najboljših programov in skupin Slovenije (prvi del prireditve je potekal julija v Beltincih). Izmed devetih skupin, ki so si skozi območna in regijska srečanja prislužile nastop na zaključni prireditvi, so kar štiri za svoje predstave prejele zlate plakete s pohvalo po izboru strokovne žirije in ena po izboru navdušene publike. Med njimi je za najboljšo glasbeno izvedbo in priredbo zlato plaketo s pohvalo prejela Mladinska folklorna skupina Mengeš

Na drugem delu državnega srečanja odraslih folklornih skupin, ki sta ga pripravila Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in njegova območna izpostava Žalec, je nastopilo devet skupin, ki so uspešne prešle tristopenjski sistem selekcije in se dokazale najprej na območnih srečanjih. Od tam so napredovale na regijska srečanja, kjer so jih ocenjevali selektorji Tanja Drašler, Klemen Bojanovič in dr. Urša Šivic, ki so najbolje ocenjene programe uvrstile na državno srečanje.

Za izjemno vzdušje v razprodani dvorani II. slovenskega tabora v Žalcu so poskrbele skupine, ki so nastopile v tekmovalnem in spremljevalnem programu, vrhunec dneva pa je dogajanje doseglo ob razglasitvi prejemnikov zlatih plaket s pohvalo. Programe skupin na državnem srečanju je namreč spremljala tričlanska strokovna žirija v sestavi: Klavdija Žabot, Evelin Semeši in Daniel Leskovic, ki je ob koncu prireditve kar štirim skupinam podelila zlata priznanja s pohvalo. »Za najboljšo glasbeno izvedbo in priredbo je zlato plaketo s pohvalo prejela Mladinska folklorna skupina Mengeš, za najboljšo plesno izvedbo in priredbo Folklorna skupina Ponikve, za najbolj inovativen program Folklorna skupina Metla KTD Miklavž pri Ormožu, za najbolj prepričljivo predstavitev v celoti pa Folklorna skupina Klas Horjul. Mnenje strokovne žirije je podprlo tudi občinstvo, Folklorna skupina Klas je namreč prejela tudi zlato plaketo za najbolj prepričljiv program po izboru gledalcev, »so v izjavi za javnost zapisali v Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti.

Miha Ulčar; Foto: Janez Eržen

V uradnem programu se je predstavilo 9 skupin:

Komentarji uporabnikov
Tagi