Mladi kralji iz dobske fare so se prišli priklonit Detetu nebeške slave

“Prišli so mladi kralji iz dobske fare, se poklonit Detetu nebeške slave. Svoje krone v jasli polože in le enega kralja zdaj slave.” (Anton Dimc)

Na praznik Svetih treh kraljev se je zaključila Trikraljevska akcija, ki že od leta 1994 preko Misijonskega središča Slovenije obuja star običaj koledovanja, ki mu dodajajo pomen solidarnosti. Otroci in mladi, ponekod pa tudi starejši, kot koledniki hodijo od hiše do hiše, prepevajo in prinašajo blagoslov. Z zbranimi sredstvi vsako leto podprejo več projektov slovenskih misijonarjev.

Trikraljevska akcija je potekala tudi v župniji Dob pri Domžalah, kjer so koledniki župljanom in krajanom prinašali blagoslov, obenem pa so na podboje vrat zapisali začetne črke treh kraljev (Gašperja, Mihe in Boltežarja), ki so počastili novorojenega Jezuščka v votlini pri Betlehemu, tja pa jih je z Jutrovega vodila betlehemska zvezda. Ob tej priložnosti so pobirali tudi darove, ki jih bo Misijonsko središče Slovenije nakazalo 12 slovenskim misijonarjem po vsem svetu za uresničitev njihovih različnih misijonskih projektov. Največ jih bodo namenili za gradnjo, obnovo in opremo šol, internatov, pomoč otrokom z ulice (Etiopija), v zdravstvene namene.

Trikraljevsko akcijo so v župniji Dob na dan Svetih treh kraljev sklenili s sveto mašo, pri kateri so se zbrali tudi vsi veroučni učenci, ki so kot koledniki sodelovali v Trikraljevski akciji. Kar 17 trojk kolednikov je v prazničnih dneh naredilo tisoč malih korakov po celotni župniji Dob. S tem svojim prispevkom so pomagali spreminjati življenjske zgodbe veliko otrokom po vsem svetu. K sveti maši so koledniki prišli s kronami na glavi, ki so jih nato položili pred deteta Jezusa k jaslicam. V zahvalo za pomoč in sodelovanje pri Trikraljevski akciji so otroci od misijonarjev prejeli rožne vence.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Anton Dimc

Komentarji uporabnikov
Tagi