Mestni kino Domžale: Projekcija filma Atlantik in pogovor z ustvarjalci filma

V Mestnem kinu Domžale je včeraj popoldan potekala projekcija filma Atlantik, kateremu je sledil še pogovor z ustvarjalci filma. V nizozemskem mestu Rotterdam te dni namreč poteka Filmski festival, projekcija filma Atlantik pa je istočasno potekala v kinematografih na Nizozemskem, v Italiji, na Poljskem, v Srbiji, Španiji, Veliki Britaniji in Sloveniji.

Pred in po projekciji filma Atlantik je potekal živ prenos pogovora z ustvarjalci s Filmskega festivala v Rotterdamu. Režiserju in igralcem so gledalci lahko postavili vprašanja preko Twitterja. Kaj vse so povedali o filmu, si lahko ogledate v zgornjem videu. Polna dvorana gledalcev Mestnega kina Domžale pove, da so takšne filmske projekcije in pogovori z ustvarjalci filma v živo, več kot dobrodošli.

Atlantic / drama / režija: Jan-Willem van Ewijk / scenarij: Abdelhadi Samih, Jan-Willem van Ewijk / igrajo: Thekla Reuten, Mourad Zaoui, Jan-Willem van Ewijk, Mohamed Majd, Aron Michael Thompson, Steven Novick, Fettah Lamara, Boujmaa Guilloul / 2014, Nizozemska, Belgija, Nemčija, Maroko / 98’ / mladi maroški ribič se na jadralni deski odpravi na težavno in nevarno pot proti Evropi /

Mladi ribič Fettah se spoprijatelji s številnimi jadralci na deski, ki vsako poletje obiščejo njegovo malo vasico ob maroški atlantski obali. Navdušeno prevzame njihov način življenja in s pomočjo stare opreme, ki jo za seboj pustijo turisti, tudi sam postane odličen jadralec na deski. Ko evropski prijatelji po koncu poletja odidejo, za seboj pustijo ogromno praznino in Fettah začne sanjariti o drugačnem življenju. Neko poletje se Fettah zaljubi v nizozemsko prijateljico Alexandro in kljub temu, da se zaveda, da je izven njegovega dosega, se po njenem odhodu domov idilična vasica zdi kot zapor. Odloči se, da spakira nahrbtnik, vzame jadralno desko in se odpravi na epsko popotovanje ob atlantski obali do Evrope. Ko ga veter nese proti severu, mimo Casablance in na divje, neizprosno odprto morje, spozna, da njegova pot do sanj ne bo mogoča brez žrtev.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov