Letos vas bo na Studencu nasmejala Charleyeva teta

Osrednja domača gledališka predstava Charleyeva teta, avtorja Thomasa Brandona, za katero je priredbo napisal in jo režiral Alojz Stražar, bo svojo premiero v Poletnem gledališču Studenec doživela v petek, 15. julija 2016, ob 21. uri. Gre za preverjeno predstavo, ki se je skozi številne uprizoritve ljudem prikupila in jih tudi prepričala, zato je po besedah Stražarja pravšnja izbira za letošnjo sezono 16. kulturnega poletnega festivala Studenec 2016. Predstava bo v poletnem gledališču na Studencu doživela premiero že drugič v dveh desetletjih, tej pa bo sledilo enajst ponovitev. Ustvarjalci so tudi prepričani, da bo predstava nasmejala obiskovalce Poletnega gledališča Studenec.

Komedija za razvedrilo in sprostitev prihaja na oder v okviru Poletnega festivala Studenec. Odlično, pravijo nekateri zvesti obiskovalci, drugi pa bi morda želeli bolj resno tematiko in seveda predstavo domačega avtorja. »Ljudje zelo radi iščemo razloge in izgovore za naše neuresničene želje ali dogodke. Podobno bi lahko kritiki očitali tudi nam za naše predstave in izbor letošnje. A če pogledamo bliže, je zadeva nekoliko drugačna. Pri ljubiteljskem društvu, kot je naše, na izbor predstave vpliva več dejavnikov, in odločitve so mnogo težje kot pri manjših društvih ali kulturnih ustanovah in zavodih, ki imajo sredstva zagotovljena iz proračunov občin in deloma države. Zato je skrb za množični obisk predstav nujna in ne stranska, in to deloma vpliva tudi na izbor predstav«, je o izboru letošnje predstave dejal Alojz Stražar. Za domačo festivalsko predstavo je namreč najbolj odločilna izbira primernega besedila, po možnosti znanega in priznanega avtorja: »Nič manj nismo odvisni od ustreznega števila vlog in igralcev, ki jih ima društvo na voljo in jih lahko vključi v zasedbo. Zelo smo veseli, da k sodelovanju lahko povabimo tudi nekatere poklicne igralce in pevce, ki so člani društva in v poletnem času radi soustvarjajo predstave v našem gledališču.«

Komedija Charleyeva teta avtorja Thomasa Brandona je po besedah Stražarja preverjena predstava, ki se je skozi številne uprizoritve ljudem prikupila in jih tudi prepričala ter, da je pravšnja izbira za letošnjo sezono. Zagotovo bo nasmejala obiskovalce Poletnega gledališča Studenec. Že marsikatero ljubiteljsko in številna poklicna gledališča so posegla po tem dramskem besedilu, ki ga je zelo duhovito spisal Thomas Brandon, veliki mojster dramatike, še zlasti razvedrilnih in komičnih vsebin. Slovenskemu občinstvu in gledališčnikom se je prikupila prav zaradi preprostega in razumljivega angleškega humorja, ki najde bistvo smisla, pa tudi nesmisla, in ki brez sarkazma in politikantstva slehernemu obiskovalcu nariše nasmeh na obraz. Razen seveda, če se avtor obiskovalcu ni zameril s katero drugo gledališko predstavo in se zato ne prepusti razpoloženju in avtorjevemu smislu za humor.

Predstava bo v poletnem gledališču na Studencu doživela premiero že drugič v dveh desetletjih, tej pa bo sledilo enajst ponovitev: »Avtor komedije, Anglež Thomas Brandon, se je namreč na našem odru prvič predstavil pred devetnajstimi leti in je pri obiskovalcih dosegel izjemno odobravanje in dober vtis, hkrati pa pustil lepe spomine na to uprizoritev. Tudi to je vplivalo, da bomo na oder z nekoliko spremenjeno vsebino (priredbo) ponovno postavili to komedijo.«

Predstava Charleyeva teta je bila krstno uprizorjena leta 1897 v Angliji. Prav zaradi priljubljenosti nekoliko drugačnega angleškega humorja je predstava doslej doživela že več kot tisoč sedemsto štirideset ponovitev.

V predstavi ne manjka situacijskih komičnih zapletov med faliranima študentoma, Charleyem Wykehanom in Jackom Chesneyem in mičnima gospodičnama ter njihovimi starši, stricem, teto in varuhom svojih varovank. Navihana študenta na plesu v ritmu charlestona v Kabaretu spoznata dve mladi in prikupni dami, miss Kitty Verdun in miss Any Spiettique. Ob napovedanem obisku Charleyeve tete iz Brazilije ju povabita k sebi na kosilo z namenom, da bi se z dekletoma pobliže spoznala in jima izpovedala svojo ljubezen. V pomoč jima je tudi lord Francis Babberley – Babbo, falirani študent igralske akademije, ki ob preverjanju svoje igralske sposobnosti skuša rešiti zagato, v katero sta navihana študenta zašla.

Komedija se zaplete, ko Charleyeva teta preloži svoj prihod, študenta pa jo neizbežno potrebujeta, sicer bi ju dekleti dobili na laži in ljubezen bi splavala po vodi. Rešitev zagate vidita v prijatelju Babboju, gledališkem igralcu, ki mu ni težko zaigrati lik postarane Charleyeve tete, dame Donne Lucije D'Alvadorez iz Brazilije.

Komedija se seveda še bolj zaplete in razvije, ko na prizorišče vstopita polkovnik Francis Chesney (Charleyev oče) in Stephan Spiettique (stric Any Spiettique), varuh Kitti Verdun. Ob prihodu prave Charleyeve tete Donne Lucie D'Alvadorez in njene varovanke Ely Delahey se komedija do vrhunca zaplete in v zadovoljstvo gledalcev predstave tudirazplete, kot se za odličnega avtorja Thomasa Brandona spodobi.

»V predstavi bodo nastopili naši znani igralci in pevci, ki jih obiskovalci že dobro poznajo. Priredba vsebuje poleg že znanih prizorov še dogajanje na železniški postaji in v mestnem Kabaretu, kjer se bodo naši glavni akterji predstave spoznali in plesali pod taktirko koreografa Gorana Bogdanovskega v ritmu charlestona na avtorsko glasbo Slavka Avsenika ml. Scena, obleke, maska, luči in zvok so pri vsaki predstavi zelo pomembni. Ti sodelavci so nepogrešljivi in že vrsto let soustvarjajo predstave ter se trudijo, da bi obiskovalci prizorišče vedno zapuščali zadovoljni, dobro razpoloženi in da bi vsebina predstave ostala v srcu slehernega gledalca«, je obrazložil Stražar. To je želja in njihov namen, ki naj se vsakokrat in vsakomur uresniči. Vsi z velikim veseljem in hkrati z odgovornostjo do zvestega občinstva sprejemajo to nalogo, tako Jože Napotnik, Nada Slatnar, Sašo Vene, Janez Mlakar, Rado Černe, Karel Leskovec in še mnogi drugi, brez katerih bi sedeži samevali, trava prerasla zelenico in rože ne cvetele, luči pa ne sijale in oddajale toplote.

Cena vstopnice v petek in soboto:
odrasli 17 €
otroci 12 €

Cena vstopnice v četrtek in nedeljo:
odrasli 15 €
otroci 10 €

Datumi predstav
*Za rezervacijo kliknite na izbran termin

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Uroš Zagožen
Komentarji uporabnikov