Letni koncert ŽePZ HIPPEMUS iz Doba

Dvorana v novem gasilskem domu v Dobu je bila v nedeljo zvečer skoraj premajhna za vse obiskovalce, ki so želeli poslušati letni koncert Mešenega pevskega zbora Hippemus iz Doba. Za dodatno popestritev večera, pa so poskrbele pevke Ženskega pevskega zbora Plamenke iz Preddvora. Prireditev je vodila Barbara Lajevec.

MePZ Hippemius se nam je predstavil že s četrtim letnim koncertom, kar je rezultat druženja pevk in pevcev že vse od leta 2009, ko so se izoblikovali iz takrat vsem znanega fantovskega zbora Dob. V letošnji sezoni so pripravili že zelo uspešen Božični koncert, odlično pa so nastopili na reviji odraslih pevskih zborov na Lukovici. Zbor že drugo leto deluje pod strokovnim vodstvom zborovodkinje Nastje Grad, ki skupaj z zborom ustvarja pozitivno in veselo vzdušje. Večglasno zborovsko petje je ena najbolj znanih kulturnih slovenskih značilnosti. Imajo bogat zaklad ljudskih pesmi, ki so se v sodobnem svetu začele izgubljati, zato so nam nastopajoči te ljudske pesmi prenesli v svojem repertoarju.

ŽePZ PLAMENKE iz Preddvora so kot gostje nastopile z venčkom »ta luštnih slovenskih ljudskih pesmi«, v katerih smo kot za spremljavo slišali citrarko Damjano Praprotnik, glinene ptičke… Zbor je nastal pred dvema letoma, ko so dobre pevke iz Preddvorske občine povezali v skupino. Pridružile pa so je jim tudi pevke iz drugih predelov Gorenjske. V svojem repertoarju imajo širok nabor pesmi. Uživajo s tem, da so skupaj, da se družijo in da jih veseli ljudska, domača, tradicionalna glasba. Ime skupine PLAMENKE so si dali po tradicionalni roži plamenki, ki se ji po domače reče Floksi in je stara slovenska roža. Zborovodkinja ŽPZ Plamenke je Sonja Puzin. Plamenke cvetijo, naj je zima ali pomlad, pesem z njimi je vedno lepa.

Večer je minil v popolnem vzdušju, ki smo ga bili deležni obiskovalci gasilskega doma. Hvala vsem pevkam in pevcem za nepozaben večer.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov