Živa kultura v Domžalah

V Kulturnem domu Franca Bernika Domžale v sodelovanju z Občino Domžale vsako leto pripravimo slovesnost ob kulturnem prazniku, ki pa je zaradi pandemije letos ne moremo izvesti v običajni obliki.

Zato smo se potrudili in pripravili bogat program prireditev, od gledaliških predstav, filmov, razstav, delavnic in pogovorov – za stare in mlade. S svojimi prispevki bodo sodelovali tudi nekateri zunanji izvajalci iz naše občine, kar dokazuje, da je kultura na domžalskem tudi v težkih časih še kako živa. V počastitev praznika in vseh, ki delajo na področju domžalske kulture, je nastal tudi film Domžale, kjer kultura nastaja, diha in živi.

V času med četrtkom, 4. februarja in ponedeljkom, 8. februarja, vas čaka na spletnih in družabnih straneh Kulturnega doma, Občine Domžale, Visit Domžale in portala domžalec.si pestra izbira prireditev, ki dokazujejo, da je domžalska kultura še kako živa tudi v času, ko so naše dvorane, galerije in muzeji zaprti.

Vemo, da je izkušnja kulturnega dogodka najlepša v družbi, v polni gledališki dvorani, med gledanjem napetega filma na velikem platnu ali pa med klepetom po odprtju zanimive razstave. Takšne izkušnje sedaj že nestrpno pogrešamo, predvsem pa pogrešamo tudi vas, draga publika. Prepričani smo, da bomo lahko kmalu skupaj uživali v lepoti kulturnih dogodkov – do takrat pa uživajte v našem prazničnem spletnem programu!

KULTURNI DOM FRANCA BERNIKA DOMŽALE

nedelja, 7. februar / od 9.00 do 20.00
Maša Ogrizek, Tanja Komadina: LJUBO DOMA
lutkovna predstava / Hiša otrok in umetnosti, Društvo kreativcev Tobiro / režija: Miha Arh / igra: Miha Arh / 30′ / 4+

Namizna lutkovna predstava Ljubo doma je avtorski projekt Mihe Arha, ki je nastal po istoimenski knjižni predlogi pisateljice Maše Ogrizek in ilustratorke Tanje Komadina. Animatorju kot osnovno izrazno sredstvo služijo lesene kocke, ena prvih otroških igrač. Pred očmi gledalcev iz njih sestavi vilo, stolpnico, stopnice, avto, omaro, mizo … In na ta način domiselno združuje preprostost likovnega izraza in brezmejnost domišljije.

V predstavi inovativno prepleta dve tehniki: animacijo objektov ter projekcijo ilustracij in s »preklapljanjem« med abstraktnim in konkretnim mlade gledalce nežno vabi, da prazne ploskve s pomočjo domišljije zapolnijo sami. Vizualno pripovedovanje duhovito dopolnjuje z zgodbo o Piki in Kraljeviču, sestri in bratu, ki zaradi selitve izgubita ljubo jima hišo na deželi. Pa vendar s pomočjo prijateljice Sove najdeta svoj dom v novem mestnem stanovanju. Dinamična, na asociacijah zgrajena pripoved, se vseskozi spogleduje z rimami, tu in tam pa se zares prelevi v hudomušne songe.

ponedeljek, 8. februar / 18.00
DOMŽALE, KJER KULTURA NASTAJA, DIHA IN ŽIVI
Film Občine Domžale v počastitev Prešernovega dne, slovenskega kulturnega praznika.

Nagovoru podžupanje mag. Renate Kosec sledijo razmišljanja posameznikov, ki v Domžalah delajo na področju kulture, tako na profesionalnem kot ljubiteljskem nivoju. Kaj vse je kultura v Domžalah? Mnogo in še več.

ponedeljek, 8. februar / od 19.00 do 23.59
Neda R. Bric: DR. PREŠEREN
dokumentarna drama / Prešernovo gledališče Kranj / režija: Neda R. Bric / igrajo: Vesna Slapar, Darja Reichman, Vesna Pernarčič, Peter Musevski, Blaž Setnikar, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Nataša Keser k. g./Lara Fortuna k. g. / Aleš Valič k.g. / 105′

Uprizoritev Dr. Prešeren v avtorstvu in režiji Nede R. Bric je mnogoplastno dokumentarno dramsko besedilo, ki se dogaja na težko določljivi meji med resničnim in fikcijskim. Dramsko pripoved sestavlja pet delov, vodijo pa jo ženske iz Prešernovega življenja. V hkratnosti časov, krajev in dogodkov, predstavljenih iz več zornih kotov se gradi pripoved pesnikovega življenja, ki se poskuša izmuzniti iz polja naših predsodkov. Protagonistke Ernestina Jelovšek, pesnikovi sestri Katra in Lenka, Ana Jelovšek in Julija Primic se vzpostavljajo glede na svoj odnos do pesnika in ga predstavijo v drugačni luči kot ga danes vidi splošno mnenje. Njihova stališča se dopolnujejo, si nasprotujejo in oblikujejo celoto pesnika in družbe. Uprizoritev prinaša osvežen pogled na Franceta Prešerna, ki se oddaljuje od ustaljenega pogleda nanj.

četrtek, 4. februar do ponedeljek, 8. februar
POGOVOR Z NEDO R. BRIC
pogovor / vodi Jure Matičič

Neda R. Bric je s svojimi režijami že večkrat gostovala na našem odru, kot igralka pa še nikoli. Pogovarjali se bomo njem preteklem delu, o predstavi od Francetu Prešernu, za katero je tudi napisala besedilo, o tem kako se je kot igralka znašla v vlogi režiserke …

MESTNI KINO DOMŽALE

petek, 5. februar od 20.00 do nedelje, 7. februar do 23.59
BOG OBSTAJA, IME JI JE PETRUNIJA
drama / Gospod postoi, imeto I’ e Petrunija / režija: Teona Strugar Mitevska / scenarij: Teona Strugar Mitevska, Elma Tataragić / igrajo: Zorica Nuševa, Labina Mitevska, Stefan Vujišić, Suad Begovski, Simeon Moni Damevski, Violeta Sapkovska / 2019, Makedonija, Belgija, Francija, Hrvaška, Slovenija / distribucija: Vertigo / 100’

Film o »normalni« dvaintridesetletnici v »nenormalnem« svetu: Petrunija je diplomirana zgodovinarka, ki jo bolj kot heroj Aleksander Veliki zanima kitajska revolucija, ki je ne zanimajo ličila in oprijeta oblačila, za katera si njena mati želi, da bi jih nosila, in ki se ji spolno nadlegovanje na razgovoru za službo zdi nevzdržno, pa čeprav drugi v tem ne vidijo nič posebnega. Petrunija je v patriarhalni, globoko religiozni makedonski vasici subverzivni element sama po sebi, že s svojim obstojem. Ko pa se vplete v obred, rezerviran samo za moške, se stvari zaostrijo do skrajne meje.

Nagrade: Berlinale 2019, Nagrada ekumenske žirije, Nagrada zveze nemških kinematografov, nagrada Art kino mreže Slovenije na Festivalu slovenskega filma 2019

četrtek, 4. februar do ponedeljek, 8. februar
POGOVOR S TEONO STRUGAR MITREVSKO
pogovor / vodi Jure Matičič

Teona Strugar Mitevska je ena od najbolj znanih filmskih ustvarjalk s področja bivše Jugoslavije. V svet filma je vstopila kot otroška igralka. Šolala se je za slikarko in grafično oblikovalko, kasneje pa študirala film na newyorški Tisch School of Arts. Leta 2001 je posnela kratkometražec Veta, nagrajen s posebno omembo žirije na Berlinalu.

Leta 2004 pa je v tekmovalnem delu festivala v Rotterdamu premiero doživel njen celovečerni prvenec Kako sem ubil svetnika (Kako ubiv svetec). Sledili so filmi Sem iz Titovega Velesa (Jas sum od Titov Veles, 2007), ki je bil nagrajen s posebno nagrado žirije v Sarajevu, Ženska, ki si je otrla solze (The Woman Who Brushed Off Her Tears), premierno prikazana leta 2012 na festivalu v Berlinu, in Dan brez imena (Koga denot nemaše ime, 2017), prav tako premierno predvajan v Berlinu. Teona je z bratom Vukom in sestro Labino soustanoviteljica produkcijske hiše Sestri in brat Mitevski.

Njen zadnji film Bog bostaja, ime ji je Petrunija je v lanskem letu doživel ogromen uspeh, ki ga je kronala nagrada na Berlinalu ter nagrada Lux, ki jo podeljuje evropski parlament.

petek, 5. februar / od 9.00 do 20.00
POJDI Z MANO
mladinski film / režija: Igor Šterk / scenarij: Igor Šterk, Dušan Čater / igrajo: Ivan Vastl, Mak Tepšić, Ronja Matijevec Jerman, Matija David Brodnik, Dare Valič, Ivanka Mežan, Lotos Vincenc Šparovec / distribucija: Fivia / 83’ / slovenščina, 9+

Zgodba o štirih trinajstletnikih, ki se v iskanju najboljše fotografije za šolski natečaj odpravijo iz sicer domačega, urbanega okolja v njim povsem tuj ruralni svet. Pot jih zanese v odročne hribe, kjer se na videz preprosto fotografiranje lepot spremeni v boj za golo preživetje. Tja jih popelje Manc, ki mu grozi izključitev iz šole zaradi domnevne tatvine. Sam bi predvsem rad podoživel otroštvo, ki ga je v tistih hribih preživel z dedkom. Pridružijo se mu še sošolci Mina, Oto in Špurč. Mina, razvajena hči igralke in dirigenta, se v tujem okolju prva zlomi, ob strani pa ji stoji Oto, preudaren fant, ki je zaljubljen vanjo. V neobljudenem svetu se tudi Špurč, sin premožnega avtoličarja, spremeni v strahopetnega razvajenca in na koncu je prav Manc tisti, ki jih varno vodi domov. Topla in napeta zgodba o odraščanju, ljubezni, prijateljstvu in junaštvu, ki nam na izviren način postavlja vprašanje, kaj se zgodi, ko v današnjem svetu odpove tehnologija.

ponedeljek, 8. februar / od 9.00 do 20.00
ZVERINICE IZ GOZDA HOKIPOKI
animirani film / Dyrene i Hakkebakkeskogen / režija: Rasmus A. Sivertsen / scenarij: Karsten Fullu po knjižni predlogi Thorbjørna Egnerja / distribucija: Fivia / 75’ / sinhronizirano, 4+

Mišek Lenivšek nima nič, in hkrati vse. Ni mu do običajnega življenja, v katerem se veliko dela. Raje vandra po svetu s kitaro in pesmijo ter tisto, kar potrebuje, poišče pri prijateljih. Teh je v gozdu Hokipoki veliko, sem in tja pa jim ponagaja zviti in nekoliko črnogledi lisjak Zmikavt. Miškam povzroča skrbi, saj je mesojedec. Gozdne živalce se želijo dogovoriti za pravila, ki bi vsem omogočila življenje v miru: vse živali naj bodo prijateljice, nihče ne sme jesti živih bitij; kdor je len in si ne najde hrane sam, je ne sme vzeti drugemu. Zmikavta zelo skrbi, kaj bo odslej jedel. Mišek Polde pa pravi: samo če držimo skupaj in smo prijatelji, si lahko tudi pomagamo.

GALERIJA DOMŽALE

četrtek, 4. februar / 19.00 / virtualno odprtje razstave
ČRTOMIR FRELIH: LISICE IN DRUGE ZVERINE
virtualno odprtje razstave in pogovor s Črtomirjem Frelihom / pogovor bo vodil Jurij Smole / posnetek bo na voljo na naši internetni strani tudi po 8. februarju / razstava bo na ogled v Galeriji Domžale, odvisno od aktualnih koronskih ukrepov

Mojstrski ciklus likovnih basni nam bo za letošnji mesec kulture in umetnosti predstavil slikar in grafik Črtomir Frelih. Da ne bo pomote: to je pravi bugivugi prigod v risbah in grafikah, zato  vas vabimo, da si vzamete čas za užitke pri ogledu razstave Lisice in druge zverine. V tej predstavitvi želi Galerija Domžale – predvsem pa umetnik sam, vnesti v naš likovni vsakdan svežino, prepih, ritem in humor, ki se odvijajo tu med nami, tudi ko je kriza – ali pa prav zato… Iskrivi, prefrigani in jedki štosi naših vsakdanjih nesmislov, nam bodo lepšali čas z izborom del v virtualni galeriji, ko pa bomo lahko odprli vrata galerije, pa pridite na dozo dobre volje in smeha! Lisice in Črtomir Frelih vabijo!

MENAČENKOVA DOMAČIJA

četrtek, 4. februar / 18.00 / virtualno odprtje razstave
ODPRTJE RAZSTAVE MILAN PIRMAN: ZIMSKA KRAJINA
virtualno odprtje razstave in pogovor z Milanom Pirmanom / pogovor bo vodila Katarina Rus Krušelj / razstava bo na ogled v Menačenkovi domačiji, odvisno od aktualnih koronskih ukrepov

 Domžalski slikarski samouk, ki se prvič predstavlja domači javnosti. Navdihuje ga predvsem narava – resnična, s svetlobnimi poudarki in rahlo idealizirana. Z avtorjevo popotnico, da bodo slike vsaj za kratek čas presegle turobnost epidemijskega časa, ki je dobršen del sveta vrgla iz običajnega kolesja, vas vabimo na virtualni potep po skrbno naslikanih motivih iz aktualnega letnega časa.

SLAMNIKARSKI MUZEJ

četrtek, 4. februar ob 10.00 / premiera kratkega filma
Serija kratkih filmov o Slamnikarskem muzeju
Premiera 1. epizode: PLETENJE KIT IZ SLAME

V lastni produkciji pripravljamo video vsebine o zgodovini domžalskega slamnikarstva, našem muzeju kot prostoru ohranjanja ter predstavljanja slamnikarske dediščine in o ljudeh, ki smo povezani s to dediščino. Vabimo vas na ogled prve epizode, v kateri bo predstavljeno pletenje kit iz slame in vse, kar je povezano s to že skoraj pozabljeno domačo obrtjo.

sobota, 13. februar ob 17.30 / omejeno število mest, obvezna prijava
PLETEMO KITE IZ SLAME DOMA
spletna delavnica / 45’/ brezplačno / material za delavnico boste prejeli po pošti  / delavnico vodi Roman Kos / obvezne prijave do 6.2. na e-naslov: slamnikarski.muzej@kd-domzale.si

Predstavitev nekdanje obrti, priprava slame za pletenje in prikaz postopka pletenja kite iz petih slamic.

KNJIŽNICA DOMŽALE

četrtek, 4. februar / 18.00
Pomenkovanja s Pižamo: ROK TERKAJ – TRKAJ
posnetek pogovora bo na voljo do 8. februarja

Rok Terkaj oziroma Trkaj, kot je znan na glasbeni sceni, je z dr. Igorjem Saksido izdal zbirko otroških pesmi Repki. Zanjo je spisal in odrepal svoje obdelave pesmic, ob katerih so odraščale cele generacije, od Hude mravljice do Župančičevega Pisma. Kako začne reper pisati otroške komade?

V živo na FB profilu Knjižnice Domžale.

GLASBENA ŠOLA DOMŽALE

4. do 8. februar
e-PREŠERNO – KONCERT UČENCEV GLASBENE ŠOLE DOMŽALE
spletni koncert / nastopajo: učenci Glasbene šole Domžale

Glasbena šola Domžale v letošnjem šolskem letu skrbi za glasbeno kulturno vzgojo 579 mladih nadebudnih glasbenikov. V teh čudnih časih, ko so naši učenci na eni, učitelji pa na drugi strani virtualnega prostora, je še posebej pomemben razmislek o njihovemu razvoju v čuječe in odprte osebnosti. Naše delo je trenutno drugačno, mladim pa vseeno skušamo predati ljubezen do glasbe, odnos do lepote. Tudi in še sploh v teh časih, saj je včasih … Glasba edina, ki obriše solzo in pomiri srce. Naj bo naš koncert ob slovenskem dnevu kulture tudi vam v veselje in uteho.

CENTER ZA MLADE

4. do 8. februar
FOTOGRAFSKA RAZSTAVA POGLED 2020

Center za mlade Domžale predstavlja zaključno dejanje mladinskega fotografskega natečaja Pogled 2020. Udobno se namestite ter se prepustite lepotam fotografije in prednostim virtualne razstave.

Virtualno razstavo si lahko ogledate tukaj.

SREDNJA ŠOLA DOMŽALE

od četrtka 4. februarja do ponedeljka 8. februarja
SREDNJEŠOLCI OB KULTURNEM PRAZNIKU

Dijaki in dijakinje se vam bomo predstavili s kratkim programom, ki ga bodo sestavljale optimistične pesmi in misli, prežete z upanjem, ter nekaj glasbenih točk. Prepričani smo, da v teh časih, ko sta nam bližina in druženje tako skopo odmerjena, najbolj potrebujemo prav to: glasbo, upanje in pozitivne misli.

OŠ RODICA

od četrtka 4. februarja do ponedeljka 8. februarja
EDINOST, SREČA, SPRAVA  ≠ DALJAVA

Z e–recitalom slovenskih pesnic in pesnikov se bo predstavila skupina KUL KULTURA, ki priložnostno deluje pod mentorstvom Drage Jeretina Anžin in Sabine Burkeljca. Recital bo postavljen času primerno – na e-oder, njegova rdeča nit pa je v 4. kitici Prešernove Zdravljice in besedah: EDINOST, SREČA, SPRAVA ≠ DALJAVA.

od četrtka 4. februarja do ponedeljka 8. februarja
BRALCI – virtualna galerija učencev Osnovne šole Rodica

Kipci bralcev, ki so  jih ustvarili mladi umetniki Osnovne šole Rodica ob mentorstvu Katarine Škofic in Viviane Škrabec, predstavljeni v virtualni galeriji. Bralci so postavljeni tudi na različne lokacije v domačem kraju.

DRUŠTVO LIPA

od četrtka 4. februarja do ponedeljka 8. februarja
KULTURA NAS POVEZUJE
virtualna proslava / citrarke in kitaristi pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik, Literarna skupina društva Lipa Domžale ter Ljudski godci

Sim dolgo upal in se bal
Slovo sim upu, strahu dal;
Serce je prazno, srečno ni,
Nazaj si up in strah želi.

Tudi študentke in študenti Društva Lipa Domžale si želimo, da bi bilo tako kot prej, a veseli smo, da se  bomo vsaj z virtualno proslavo lahko poklonili našemu največjemu pesniku dr. Francetu Prešernu. V kulturnem programu bomo preko besed, z glasbo in s petjem počastili njegov spomin in dan kulture, ki je tako pomembna za naša življenja.

Vse prireditve bodo na voljo na internetnih straneh Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, Občine Domžale ter portala Domžalec ter njihovih spletnih omrežjih.

Vse vsebine so brezplačne, omogočajo pa jih Občina Domžale, Kulturni dom Franca Bernika Domžale, Mestni kino Domžale in ostali sodelujoči.

www.kd-domzale.si
www.domzale.si
www.domzalec.si

Ekipa Kulturnega doma Franca Bernika Domžale v sodelovanju z Občino Domžale

 

Tagi