S pesmijo v poletje

Koncert Moškega pevskega zbora CZR Domžale z gosti

Poletje je pred vrati in kaj je lahko lepši uvod v najtoplejši letni čas kot večer preživet ob prijetni glasbi in dobri družbi? Moški pevski zbor Centra za zaščito in reševanje Domžale je povabil vse ljubitelje glasbe na poseben koncert z naslovom »S pesmijo v poletje,« ki je potekal v četrtek, 13. junija 2024 v veliki garaži domžalskih poklicnih gasilcev. Moški pevski zbor CZR Domžale, pod vodstvom Primoža Leskovca, je imel na koncertu tudi glasbene goste. Pridružila sta se jim ženska klapa Kamelije, znana po svojih čudovitih glasbenih izvedbah, ter Otroški pevski zbor Osnovne šole Rodica. Prireditev je povezovala Martina Pogačar. Na koncertu se je zbralo veliko ljubiteljev slovenske in dalmatinske glasbe kakor tudi glasbe prof. Tomaža Habeta, ki so jo zapeli otroci Rodiške osnovne šole. Med gosti sta bila oba podžupana Občine Domžale Borut Ernestl in Matej Primožič ter županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar in seveda direktor CZR Andrej Jarc.

Ledino so zaorali pevci Moškega pevskega zbora CZR Domžale pod vodstvom zborovodje Primožem Leskovcem. Med vsemi deli, ki jih opravljajo fantje v poklicni gasilski enoti, si najdejo tudi čas za prepevanje. Kdo poje, zlo ne misli, pravi pregovor. Gasilski pevski zbor nadaljuje tradicijo prvotno ustanovljenega zbora Centra požarne varnosti Domžale. Pred petnajstimi leti se je na avdiciji zbralo kar nekaj fantov – poklicnih gasilcev, delovati pa so začeli pod vodstvom umetniškega vodje Primoža Leskovca. Oktobra leta 2011 so imeli svoj prvi nastop, od takrat pa vsako leto zapojejo na dobrodelnem gasilskem koncertu Gasilske zveze Domžale, na najrazličnejših prireditvah in dogodkih pa s svojim petjem pesem in dobro voljo prenašajo med ljudi.

Kot gostje so nastopili otroci Otroškega pevskega zbora Osnovne šole Rodica, ki so navdušili s priredbami pesmi prof. Tomaža Habeta na besedila, ki jih je napisala Anja Štefan. Zbor vodi učiteljica Ema Cerar, na klavirju pa jih je spremljal Uroš Pele. Mladi pevci se preko premnogih vaj kalijo v glasbi, medsebojnem sodelovanju in komunikaciji.  Da bi harmonije zazvenele v čim večjem sijaju, pilijo detajle petja, dramskega nastopa in vedno znova spoštovanja in sodelovanja.

Nastopile so tudi članice Ženske klape Kamelije, dekleta pa povezuje veselje do klapskega petja in prijetnega ženskega druženja. Osrednje mesto njihovega ustvarjanja imajo Dalmatinske pesmi, svoj repertoar pa bogatijo tudi s priredbami slovenskih popevk in Avsenikovih skladb. Ker pa tudi ljudska glasba vedno poboža dušo, večkrat zapojejo kakšno ljudsko. Delujejo že sedmo leto, v okviru Kulturnega društva Domžale, do sedaj pa so pripravile že osem samostojnih koncertov. Zadnja leta organizirajo tudi koncerte z gosti pod enotnim naslovom Dalmatinski pušeljc, letošnji je bil že četrti po vrsti. Umetniški vodja klapi je Romanca Božič. Dekleta so zapela s vsem srcem, kar je pripomoglo do velikega čudeža. Ob Dalmatinski pesmi se je po treh dneh dežja prikazalo sonce. Najlepše povabilo, da se pripravljajo počitnice in dopusti nekje ob morski obali.

Nekaj besed je spregovoril tudi direktor CZR Domžale Andrej Jarc ter povabil vse nastopajoče in tudi obiskovalce na pogostitev. Fantje gasilskega zbora so obdarili vse otroke pevskega zbor a z priložnostnimi darili, vodje kakor tudi dekleta iz klape pa so prejela lep pušeljc. Za bonus je sledila še skupna pesem Moškega pevskega zbora CZR Domžale in Ženske klape Kamelije »Ružo crvena«. Najlepše povabilo za letne dopuste nekje na morju iz   ženskih in moških grl.

Po koncertu je bila velika priložnost za sproščeno druženje ob prigrizku, kjer so nazdravili prihajajočemu poletju. To je bila tudi odlična priložnost, da so se srečali, poklepetali in skupaj uživali v prijetnem ambientu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi