Pravljice niso v pomoč le otrokom

V kakšnem spominu so vam ostale pravljice vašega otroštva?

Se še spomnite pravljice z naslovom “Volk in sedem kozličkov”? Kaj pa pravljice “Sneguljčica”? “Trnuljčica”? Morebiti pravljice o “Obutem mačku”? Kaj pa “Janko in Metka”, “Žabji kralj” in “Grdi raček”?

Ste se kdaj vprašali, kako ste se ob njih počutili? Katere »dele« pravljic ste si najbolj zapomnili? Kdo vam jih je pogosteje bral in ali ste se o vsebini slišanega tudi pogovarjali?

Kakšne so današnje pravljice v primerjavi s pravljicami, ki ste jih kot otroci poslušali in katere ste kasneje tudi sami brali?

Danes je 2. april. Dan, ko obeležujemo mednarodni dan knjig za otroke. Je pa 2. april tudi dan, ki ga morebiti bolje poznamo kot svetovni dan pravljic. Na ta dan, daljnega leta 1805, se je namreč rodil zelo znan in priljubljen danski pravljičar Hans Christian Andersen. Eden izmed mnogih avtorjev, ki so se skozi zgodovino preizkusili v umetnosti pisanja pravljic za otroke.

Sodobna tehnologija nam je v marsičem v pomoč. Nikoli pa nam ne bo mogla omogočit tega, kar vsak izmed nas (za)čuti ob fizičnem stiku s knjigo v trenutku, ko le ta nagovarja naše čute. Ste se kdaj vprašali, kakšna je razlika, če berete knjigo zase ali jo berete nekomu drugemu? Kaj se dogaja v vas med fizičnim listanjem številnih strani? Med branjem napisanih besed, občudovanjem ilustracij in predstavi, ki se vam s pomočjo domišljije riše in oblikuje v mislih?

Bina Štampe Žmavc, Pravljica o medvedku in punčki

V pravljicah so skrita številna sporočila, ki na svojevrsten način pomagajo ne le otrokom, ampak tudi nam, odraslim.

2. april je mednarodni dan knjig za otroke ali svetovni dan pravljic, zato lepo vabljeni k prebiranju knjig za naše najmlajše, ki jih v branje ponuja založba Miš.

Poslanstvo založbe Miše je slediti potrebam slovenskih bralcev različnih bralnih sposobnosti z izdajanjem kakovostnih knjižnih del, tako izvirno slovenskih kot prevedenih. Pri tem pa se osredotočajo na kakovost besedil, ilustracij ter izvedbe knjig. Prizadevanja ekipe so usmerjena tudi v promocijo branja in v namen že od davnega leta 2011 tradicionalno prirejajo mladinski literarni festival znan pod imenom Bralnice pod slamnikom, v sklopu katerega organizirajo številna srečanja in dogodke.

Avtor: Petra Petravič

Tagi