Katere rastline so nevarne za psa?

Prišla je pomlad in z njo cvetenje različnih rastlin. Pa veste katere rastline, v bližini vašega doma, so lahko nevarne za vašega psa? Bi znali pomagati vašemu psu, če bi se nenamerno zastrupil?

Ciklame, ki so ene od najbolj priljubljenih rastlin in se najbolj razcveti spomladi. Je ena izmed najbolj strupenih rastlin za psa. Po zaužitju lahko pride do neješčosti, apatije in bruhanja, ki lahko vodi v dehidracijo.

Hijacinte imajo največ strupov v čebulici. Če jih pes zaužije lahko povzročijo drisko, povečanje srčnega utripa, srčno aritmijo ali celo vplivajo na dihanje.

Vir: wagwalking.com

Bršljan, ki se glede na vrsto razlikuje predvsem po obliki in barvi listov. Vse vrste bršljana so strupene. Najbolj so strupeni so njegovi listi. Po zaužitju se lahko pojavi slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu in driska. Na koži psa se lahko pojavijo vnetja in izbokline. V nekaterih primerih lahko zaužitje listov povzroči anafilaktični šok, pri katerem otečejo dihalne poti in to lahko vodi v zadušitev.

Tulipani, vsi njegovi deli ob zaužitvi lahko povzročijo zdravstvene težave, vendar čebulica vsebuje največ strupov. Zdravstvene težave, ki se lahko pojavijo so: težko dihanje, povečan srčni utrip ter zmanjšanje apetita. Če pse zaužije cvetove ali liste, lahko opazimo draženje ustne in nosne sluznice, kar povzroči prekomerno slinjenje in povečan nosni izcedek.

Navadni oleander v naravi pogosto raste ob reki. Raste predvsem v mediteranskem podnebju. Listi in cvetovi oleandra so strupeni tako za pse kot tudi za ljudi. Zaužitje povzroči slabost, upočasni srčni utrip, artmijo in v nekaterih primerih celo smrt.

Vir: petlifetoday.com

Narcise so predstavniki čebulastih rastlin. V sebi imajo snov, ki pri psu povzroči bruhanje in hudo slabost. Zdravstvene težave, ki se lahko pojavijo ob zaužitju so tudi: gastrointestinalne bolezni, krči, nizek krvni tlak ter tresenje. Zaradi močnega bruhanja in driske lahko pride do dehidracije.

Lilije vsebujejo največ strupov v svetovih in listih. Te lahko povzročijo draženje ustne votline, jezika, žrela in požiralnika. Pes po zaužitju lahko prične bruhati, izgubljati apetit. Že od 5 do 6 listov oziroma cvetov lahko povzroči odpoved ledvic.

Psi redkokdaj zaužijejo te rastline, ker jih njihovi smrčki uspešno vodijo stran od njih, vendar se vseeno to lahko zgodi. Če opazite, da je vaš pes zaužil katero od teh rastlin, ne delajte panike. Opazujte jih in bodite pozorni na klinične znake, ki smo jih opisali. Če se kateri od njih pojavi pa hitro odpeljite psa do veterinarja.

Sami lahko pomagamo psu tako, da mu ustno votlino spiramo z vodo ali poizkusimo izzvati bruhanje, če le od zaužitja ni minilo več kot dve uri.

Vir: Kužek.si

Avtor: Karin Božič Zupančič

 

Komentarji uporabnikov
Tagi