Kardinal Franc Rode daroval sveto mašo v cerkvi Sv. Jožefa na Viru

Naselji Vir in Količevo sestavljata župnijo sv. Jožefa, ustanovljeno 28. junija 1998. Takratni nadškof, kardinal Franc Rode je odločil, da ustanovi novo župnijo. Takrat so imeli leseno kapelo, kjer so se zbirali k bogoslužju. Kapela je bila razglašena za začasno župnijsko cerkev, župnijski urad z vsemi pastoralnimi dejavnostmi pa je domoval v najeti stanovanjski hiši, kjer je bila pogosto prava stiska s prostorom.

In sedaj, na praznik Svete Družine 30. decembra 2016, je po osemnajstih letih v novi cerkvi Svetega Jožefa na Viru bilo ponovno slavnostno. Slovesno liturgijo na dan Svete družine in praznika Nedolžnih otrok je daroval Nj. eminenca kardinal Franc Rode skupaj z duhovniki domače in okoliških župnijskih cerkva. Med mašo je kardinal Franc Rode krstil tudi komaj štiri dni staro deklico, ki so ji dali ime Maša Anamarija, po krstu pa je kardinal Franc Rode blagoslovil tudi otroke župnije Vir za njihovo pridnost ter predanost dobrodelnosti, saj so pod okrašeno smreko, ki krasi župnijsko cerkev, prinesli za revne otroke stvari, ki so še zelo ohranjene, a jih več ne potrebujejo. Za petje pri slavnostni maši so poskrbeli pevci domačega župnijskega zbora. 

Ne moremo mimo praznika Nedolžnih otrok, ki smo ga praznovali 28. decembra. Oni so ne zavedajoč se dali življenje za Kristusa. Danes je veliko otrok, ki jih umorijo še pred njihovim rojstvom. Tudi oni so mučenci, mučenci človeške okrutnosti. Zato je ta dan Narodni dan molitve za nerojeno človeško življenje. Pridružili smo se v molitvi za starše, za medicinsko osebje, za nerojene otroke in zase, da bomo vedno na strani življenja!

Člani svete Družine so bili Jezus, Marija in Jožef. Da bi pokazal na vrednost in pomen družine, je bil Jezus rojen v družini. Tudi z vsem svojim nadaljnjim življenjem je dal velik poudarek družini. Sam je odrasel v družini in preživel v njej pretežni del svojega življenja, približno 30 let. Kristusovo rojstvo in njegovo bivanje v družini posvečuje to osnovno celico vsake družbe. Sadove svojega odrešenja je naklanjal vsem članom družine: otroke je blagoslavljal, starejše pa telesno in duhovno ozdravljal. Po vsem tem je samo po sebi umevno, da je družinski praznik -božič- okronan s praznikom svete Družine.

Včeraj smo obhajali dan Svete družine, katere člani so Jezus, njegova mati Marija in krušni oče Jožef. Hkrati pa je to tudi dan nedolžnih otrok in narodni dan molitve za nerojeno človeško življenje. Otroka moraš vedno jemati v naročje, k srcu z nežnostjo, previdno, da ga ne poškoduješ.

Dan svete Družine je tudi izseljenski ali zdomski dan. Ob sveti Družini se spominjamo vseh tistih, ki sodijo k naši slovenski in krščanski družini, pa so morali iz različnih vzrokov oditi na tuje. Ta dan naj bi se z molitvijo bolj povezali z našimi zdomci, ki so daleč po svetu.

Po sveti maši je sledilo še fotografiranje ponosnih staršev krščenke in cele družine z kardinalom Francem Rodetom ter seveda vsi duhovniki in ministranti, saj je to bilo veliko slavje da je med župljane po osemnajstih letih spet prišel ter daroval sveto mašo tako eminenten gost.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov