Kaj se bo zgodilo danes ob 12.01?

Pa je prišel tretji četrtek v novembru, katerega ljubitelji "žlahtne" kapljice nestrpno čakajo vsako leto. Danes ob 12.01 se namreč lahko odprejo steklenice novega vina beaujolais. Po tradiciji se novo vino tega porekla sme točiti šele od tretjega novemberskega četrtka naprej. Gre za uspešno marketinško potezo, ki je mlado vince iz tradicionalnih pariških bistrojev izstrelila po vsem svetu, saj ga dandanes izvažajo v 150 in več držav sveta.

 

 

 

Beaujolais prihaja iz kontroliranega porekla Beaujolais, vinorodne pokrajine med Lyonom in Burgundijo. Vsebuje samo sorto gamay, ki je stara vinska sorta, križanec modrega pinota in stare bele sorte gouais, ki se je prvič pojavila v burgundski vasi z istim imenom sredi 14. stoletja.

Mladi ali novi beaujolais pa je pripravljen s tako imenovano karbonsko maceracijo celih grozdov, ki poteka v zaprtih jeklenih tankih v atmosferi ogljikovega dioksida, ki se sprošča med alkoholno fermentacijo. Vino je zato zelo sadno, krepko obarvano in s komaj kaj tanini, torej gladko in všečno pitno. To so osnovne in prepoznavne značilnosti mladega beaujolaisa.

Vino postrežemo k rdečemu mesu, dimljenim račjim prsim in sirom polnega okusa.

Današnji praznik bodo obleležili tudi člani "Lože Božule" z domžalsko-kamniškega konca, ki to tradicijo negujejo že dvajset let.

Avtor: Miha Ulčar, fotografija je simbolična
Tagi