Kaj boste pa vi danes naredili za okolje?

5. junija obeležujemo Svetovni dan okolja. Primeren trenutek, da premislimo o naših navadah, ki tako ali drugače obremenjujejo naše okolje.

Nedavno smo lahko brali o večjih količinah odpadkov v slovenskem morju, redno prebiramo prispevke o prisotnosti plastike v vseh morjih in drugih vodah. Vse to je posledica našega ravnanja in naših življenjskih navad. Zato se za trenutek ustavimo in razmislimo o svojih navadah, ki tako ali drugače obremenjujejo naše okolje. Naše vedenje bo namreč vplivalo na to, v kakšnem okolju bodo živeli naši otroci in kasneje njihovi potomci.

Z majhnimi spremembami v vsakdanjem življenju lahko pomembno vplivamo na ohranjanje našega okolja. Kaj torej lahko storimo?

1. ZMANJŠAJMO KOLIČINO ODPADKOV

V trgovini

 • Preden gremo po nakupih, si napišimo nakupovalni seznam stvari, ki jih zares potrebujemo, količine pa prilagodimo svojim potrebam.
 • Pred nakupom dobro premislimo, ali izdelek resnično potrebujemo.
 • Pri kupovanju živil in vsakdanjih potrebščin izbirajmo ekološke pridelane izdelke s čim manj embalaže.
 • Uporabljajmo vrečke za večkratno uporabo ali cekarje in košare, kot so bile tega vajene naše babice.
Kupujmo ekološko pridelano hrano, s čim manj embalaže. Pred nakupovanjem si napišimo nakupovalni seznam in se izogibajmo nepotrebnim nakupom. (Foto: iStock)

Doma

 • Pijmo vodo iz pipe, kjer je to možno.
 • Kadar je mogoče, uporabljajmo naprave, ki jih lahko priključimo na električno omrežje. Če aparat zahteva uporabo baterij, se odločimo za takšne, ki jih lahko ponovno napolnimo.
 • Kadar organiziramo piknik ali zabavo, se izogibajmo embalaži za enkratno uporabo, kot so plastični pribor, lončki in krožniki.
 • Biološko razgradljive odpadke kompostirajmo doma. Pridelali bomo kakovosten humus, ki ga lahko uporabimo na domačem vrtu in pri presajanju rož.

V službi

 • Tiskajmo obojestransko in le dokumente, ki jih zares potrebujemo.
 • Izogibajmo se lončkom za enkratno uporabo iz kavnih avtomatov. Namesto tega raje uporabljajmo skodelice.

Če si v službo prinesemo doma pripravljen obrok, hrano shranimo v posode za večkratno uporabo in se izogibajmo uporabi aluminijaste in plastične folije.

2. ODPADKE LOČUJMO

Prvi pogoj za uspešno recikliranje je ločeno zbiranje odpadkov. Odpadki, ki so zbrani ločeno, so namreč predani različnim podjetjem, ki poskrbijo za njihovo predelavo in uporabo snovi za nove izdelke. Z recikliranjem zmanjšujemo količino odpadkov, ki sicer zavzamejo dragocen prostor na odlagališčih, poleg tega pa zmanjšamo porabo naravnih surovin, ki jih sicer potrebujemo za izdelavo novih izdelkov ter prihranimo vodo in energijo.

Ločeno zbiranje odpadkov je prvi pogoj za uspešno recikliranje.

Za pomoč pri pravilnem ločevanju in odlaganju odpadkov si lahko pogledate kratka navodila na tem mestu, za podrobnejše informacije pa obiščite spletno stran www.prodnik.si/ravnanje-z-odpadki/locevanje-odpadkov.

3. ODPADKI NE SPADAJO V KANALIZACIJO

Kanalizacija ni smetnjak, zato v odtoke in stranišče ne smemo metati odpadkov.

 • Nevarni odpadki, kot so na primer zdravila, barve in podobno, vsebujejo težko razgradljive in strupene snovi, zato v primeru, da jih zlijemo v odtok ali stranišče, otežujejo čiščenje odpadne vode na čistilni napravi.
 • Trdni odpadki, kot so drobni plastični predmeti, vlažilni robčki, tekstil lahko zamašijo odtočno cev in s tem lahko povzročijo poplavo iz kanalizacije ali pa povzročijo okvaro črpalk, ki skrbijo za to, da odpadna voda teče proti čistilni napravi.
 • Organski odpadki, kot so ostanki hrane, v kanalizaciji pa povzročajo neprijetne vonjave, poleg tega pa so vaba in hranilo za glodavce, ki se zato lahko prekomerno razmnožujejo.
 • Odpadna olja povzročajo obloge na ceveh, kar povzroča zamašitve.

Ne pozabimo, da le vsi skupaj lahko poskrbimo za čisto okolje. Štejejo dejanja vsakega izmed nas.

Komentarji uporabnikov
Tagi