Jože Potrebuješ in Jernej Tozon presenetila obiskovalce na dijaškem pevskem festivalu

Pred kulturnim praznikom na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani tradicionalno poteka medrazredni pevski festival, na katerem posamezni razredi pripravijo različne pevske venčke, priredbe, koreografije na določeno temo. Festival vedno poteka v prijetnem in sproščenem vzdušju, letos pa je bilo za vse obiskovalce, profesorje in dijake na festivalu prav presenečenje s strani dveh Čukov tisto, ki je festivalu dalo še poseben pečat.

Presenečenje v resnici ni bilo presenečenje za čisto vse obiskovalce. Pripravili so ga dijakinje in dijaki četrtih letnikov, ki so se nanj pričeli pripravljati že meseca oktobra. Prva ideja se je sicer skupini dijakov porodila že ob druženju po festivalu preteklega leta. Idejo so počasi iz tedna v teden razvijali in razmišljali o tem, da bi bilo lepo, če bi se tokrat povezali in nekaj pripravili tudi vsi skupaj. Čeprav je poudarek festivala na druženju in pripravah znotraj posameznih razredov, se jim je zdelo, da bi bilo lepo in primerno, če se v svojem zadnjem letu na Škofijski klasični gimnaziji povežejo tudi med seboj in pripravijo skupno točko – kot maturanti.

Če vas zanima še več o glasbi na Škofijski klasični gimnaziji, si lahko ogledate njihov YouTube kanal ali konkretno seznam predvajanja posvečen glasbi:

Sicer pa si samo šolo lahko ogledate tudi v okviru informativnih dni  14. in 15. februarja.

Štefan Terziev, eden od dijakov, ki so sodelovali pri pripravah, nam pove, da so skupaj zbirali ideje in da je poslal januarja elektronsko pošto na naslove vsem slovenskim glasbenikom, ki so jih maturantje zbrali: “Veliko glasbenikov in skupin je v tem času na žalost na zasluženem dopustu po težki sezoni. S Čuki smo imeli srečo.” Štefan še pove, da niso vedeli, kaj lahko pričakujejo, in si tudi niso predstavljali, kako točno bo celotno sodelovanje potekalo. Kako bodo uskladili vseh 150 maturantk in maturantov, kako pripravljeni bodo Čuki, ki jih tudi niso želeli pretirano obremenjevati. Dodaja pa: “Na začetku naših pogovorov s Čuki nisem pričakoval take zagnanosti in takega odziva. Na dan festivala smo bili vsi nervozni, a je vsa živčnost izginila po generalki.”

Kako sta se na šoli znašla Jože in Jernej?

Zanimalo nas pa je, kako sta samo sodelovanje videla Čuka, ki sta se oglasila na Škofijski klasični gimnaziji. Kako sta se odzvala vabilu in kakšen se jim je zdel dogodek. Jože Potrebuješ nam je zaupal, da sta se z Jernejem odločila, da z veseljem prideta z dijaki zapet dve pesmi, ker jima je tisti dan to ravno dopuščal čas. “Ampak, seveda na koncu nista bili samo dve, saj je kar kipelo iz njih, katere vse bi želeli zapeti.”

Povabilo so Čuki po Jožetovih besedah prejeli od deklet in fantov, ki so njihovi veliki oboževalci in znajo zapeti mnogo njihovih pesmi, s katerimi so pravzaprav odraščali. Zanimalo pa nas je tudi, če sta z Jernejem pred tem sodelovanjem slučajno že kaj poznala dijake ali gimnazijo. Jože nam je odgovoril, da skupni nastop z maturanti ni bil prvi stik s Škofijsko klasično gimnazijo: “O tej šoli vem veliko stvari, saj jo obiskuje kar nekaj otrok mojih prijateljev in znancev. Tudi to, da so fantje in dekleta zelo glasbeno navdahnjeni, nam je prišlo na uho in zdaj smo se res prepričali, koliko talentov se skriva v tej mladini. Glavna stvar pa je gotovo žar in dobra volja, s katero se lotevajo vseh projektov. Res sva prav uživala, ko sva poslušala, česa vse so sposobni. Tudi odziv v dvorani je bil temu primeren.”

In o odzivu je res skorajda odveč izgubljati besede. Del odziva lahko vidite tudi v posnetku in fotogaleriji, zelo lepo pa ga povzame tudi Štefan: “V momentu, ko sta gosta pritekla na oder, je ponorela cela publika in tudi maturantje smo bili navdušeni. Tudi tisti, ki so najprej dvomili v idejo, so nasmejani peli in se zabavali. Nam vsem je bilo v veselje gledati, kako so se zabavali vsi poslušalci in tudi naša gosta.”

Obisk Jožeta in Jerneja je bil presenečenje za vse obiskovalce, vključno s profesorji in vodstvom.

Zgodbe srednješolskih let

Glavna točka nastopa maturantov je bila pesem z naslovom Zgodba o prijateljstvu, ki je na koncu tudi požela največji aplavz. Izbira se je zdela odlična tako maturantom kot njenemu avtorju, saj govori prav o medčloveških vezeh. Vezeh, ki so jih štiri leta spletali tudi maturantke in maturanti Škofijske klasične gimnazije. Jože dodaja, da se Čukom zdi zelo lepo, da so njihove pesmi del življenj tudi mlajših generacij, da so veseli, da je konkretno: “Zgodba o prijateljstvu zelo priljubljena med srednješolci in jo imajo mnogi kar za svojo himno.”

Slednjega je vesel tudi ravnatelj Škofijske klasične gimnazije, Simon Feštanj, ki pove, da jim je na šoli zelo pomembno, da so dijaki med seboj povezani, da se dobro počutijo in spletajo prijateljske vezi. Dodaja, da je nanje ponosen in vesel, da so tokratni pevski festival tako nenadejano popestrili in obogatili. Ker je primeren sogovornik za nekoliko podrobnejše pojasnilo o samem dogodku, smo ga povprašali tudi, kaj pravzaprav sploh je razredni pevski festival.

“Je eden izmed številnih dogodkov, ki se na naši šoli organizirajo ob pouku. Je pa na svoj način poseben, ker ima res že lepo tradicijo, saj je bil letošnji festival že 26. po vrsti. Poseben je tudi po tem, da na njem sodelujejo praktično vsi razredi. Sodelovanje na njem ni obvezno, se ga pa dijaki veselijo že dolgo pred izvedbo in se nanj nekateri tudi zelo intenzivno pripravljajo z lastnimi priredbami, venčki, koreografijami in kostumografijami. Njihova ustvarjalnost je prav neverjetna.” Ravnatelj še dodaja, da se je že zgodilo, da so tudi nekateri zborovodje z drugih šol, ki so videli posnetke pevskega festivala na internetu, hvalili »zbore« Škofijske klasične gimnazije ter da jih je le stežka prepričal, da to ni bil eden izmed petih zborov gimnazije, ampak preprosto eden izmed 21 oddelkov.

Pevski festival ima vsako leto svoj naslov ali rdečo nit (v letošnjem letu je bila ta: kontrast), razredi pa ob tem oblikujejo svoj nastop. Dolga leta je festival potekal v šolski dvorani, a je v zadnjem času presegel svoje okvire in se preselil v športno dvorano (včasih celo s prenosom na YouTube). Čeprav gre za enkratni dogodek, za šolo predstavlja velik del utripa v šolskem letu z vsemi pripravami in načrtovanji, dodaja ravnatelj. “Včasih je dijakom poseben izziv kakšnega od profesorjev prepričati, da je prav zadnjih 5 ali 10 minut njegove ure ključnih za dobro pripravo njihovega razreda na festival. Seveda profesorji posebej v zadnjih dneh tudi kdaj pa kdaj popustimo in del pripravljene ure prepustimo še za te ‘dodatne vaje’. Sploh pa je v teh tednih in zadnjih dneh priprav, tako prijetno iti po šolskih hodnikih, ko se skoraj iz vsakega razreda sliši kaj zanimivega in lepega.” 

Razredni pevski festival na Škofijski klasični gimnaziji poteka že 26 let in vedno se ga udeležijo praktično vsi oddelki.

Spomini na srednješolska leta

Pred prihajajočimi informativnimi dnevi pa smo za kakšen kratek spomin na ta leta poprosili tudi našega sogovornika Jožeta Potrebuješa, ki nam je povedal naslednje: “Sam sem hodil na srednjo strojno šolo, ki pa mi ni prav dišala, saj sem že takrat imel raje glasbo, risanje, ustvarjanje. Imam pa vseeno zelo lepe spomine na sošolce z bivšega ‘Texasa iz Domžal’, s katerimi smo preživeli veliko lepega. In še sedaj se vsakih nekaj let dobimo skupaj in obujamo spomine in pozno v noč prepevamo pesmi, ki smo jih takrat.”

Da so prijatelji in vzdušje eden najpomembnejših elementov let srednje šole, se gotovo strinjajo tudi maturantke in maturanti Škofijske klasične gimnazije, ki bodo ob obujanju spominov na svoja dijaška leta gotovo med prvimi obudili prav tega na svoj zadnji razredni pevski festival.

Pritrjuje pa jim tudi ravnatelj, ki dodaja: “Res je, gotovo je pomembno, da šola daje ustrezno podlago za nadaljnji študij, za delo, da daje tudi znanje za življenje. Prav tako ali še bolj pomembno pa je, da daje dijakom prostor za to, da rastejo in se oblikujejo kot osebnosti. To pa počno v odnosih. Odnosih s profesorji in med seboj. In za to si na naši šoli zares intenzivno in sistematično prizadevamo. Pevski festival je le eden od dogodkov, ki služijo prav temu namenu. Ob tem imamo še skupne razredne vikende in ekskurzije po Sloveniji in tujini, pa razredne jaslice, razredni dramski festival, medrazredne turnirje v različnih športih, različne projekte in izmenjave. Veliko je tega in res vsakdo lahko najde kaj zase. Skupaj delamo, skupaj praznujemo in se veselimo, skupaj živimo. Ravno to nekdanji dijaki v anketah po končanem šolanju izpostavljajo kot tisto, kar jim je dalo največ in jim najbolj ostaja v spominu.”

Škofijsko klasično gimnazijo si lahko ogledate tudi v okviru informativnih dni v petek in soboto, 14. in 15. februarja.
Lahko pa lahko šolo spremljate tudi na njihovi Facebook strani ali Instagramu.
»Telovadba za občinstvo« v okviru povezovalnega programa pevskega festivala.

Nekaj utrinkov pevskega festivala in nastopa maturantov z Jožetom Potrebuješem in Jernejem Tozonom si lahko ogledate tudi v spodnji fotogaleriji.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Škofijska klasična gimnazija Ljubljana

Komentarji uporabnikov
Tagi