Iztokova kuhinja: Martinova pojedina

Enajstega novembra po našem koledarju goduje svetnik Martin. Večina ga pozna po sedaj že množičnem praznovanju MARTINOVANJA. Na ta dan iz mošta dozori mlado vino. Včasih pa je bil to praznik katerega, so še posebej praznovali na podeželju, saj je takrat to pomenilo, da so bili vsi pridelki pospravljeni pred zimo. Pečena goska, rdeče zelje, mlinci in seveda domača špehovka. Tradicionalna velika pojedina, katero so pripravljali že v starih časih, tako na podeželju kot tudi v mestu.

Zgodovinski viri nam o svetem Martinu povedo:

Martin se je rodil okoli leta 316 v Sabariji v Panoniji. Njegov oče je bil častnik rimske vojske. Čeprav njegova starša nista bila kristjana, je Martin že kot otrok spoznaval krščanstvo. Želel si je postati puščavnik. Oče mu je priskrbel vojaško službo. Martin se je pridružil rimski vojski, ki je odhajala v Galijo, kjer je nato kmalu postal častnik. Prav iz tega obdobja pa tudi prihaja naslednji dogodek, ki je dokončno začrtal Martinovo usodo: "v mrzlem zimskem jutru je Martin pred mestnimi vrati mesta Samarobriva srečal berača. Ker ni imel nič drugega, kar bi mu lahko podaril, je prerezal na pol svoj topli vojaški plašč in podaril eno polovico beraču." To dejanje je bilo zanj prvi korak spreobrnitve. Kmalu po tem je bil krščen in takrat je tudi pustil vojaško službo. Umrl je 8. novembra 397 v kraju Candes. Njegov pogreb je bil 11. novembra – "obletnico pogreba obhajamo kot njegov godovni dan."

Legenda pripoveduje, da je šel sv. Martin živet kot puščavnik, saj so ga iz rodne Panonije škofje izgnali. Ker je bil poznan po svoji skromnosti, so ga imeli ljudje zelo radi. Zato ga je dal škof Hilarij poklicat k sebi, da bi ga postavil za škofa v Toursu. Seveda Martinu to ni dišalo in se je skril med gosmi v gosjaku, ko so ga prišli iskat. Vendar so ga gosi izdale odposlancem škofa Hilarija z glasnim gaganjem. Prav zaradi tega naj bi prišla gos tudi na mizo ob Martinovem godu.
 

Kot zanimivost naj povem še, da so včasih prerokovali iz barve gosi: Če je meso temno, naj bi bila huda in mrzla zima, če pa je meso svetlo, naj bi bilo pa tisto leto veliko snega.

NASVET ZA MARTINOVO POJEDINO

  • NAMAZ IZ GOB NA POPEČENEM KRUHKU

  • JUHA IZ BUČE HOKAIDO

  • MARTINOV KROŽNIK

  • NADEVANA GOSJA BEDRA Z AJDOVO KAŠO IN SLANINO

  • DOMAČI MLINCI

  • SLADKO RDEČE ZELJE

  • KOSTANJEV MAFIN

Za namaz iz popečenih kruhkov potrebujemo:

  • 30 dag kakovostnih gob
  • žličko svežega masla
  • žličko rdeče paprike
  • sesekljan peteršilj
  • 8 rezin popečenega kruhka
  • 10dag sirnega namaza
  • Sol, poper, limonin sok, olivno olje

Gobe očistimo in narežemo ter jih prepražimo na olju. Dodamo papriko, sol, poper in limonin sok. Popražimo toliko časa, da se omaka pokuha. Nato jo ohladimo ter damo zmes in sirni namaz v mešalnik  in vse skupaj zmeljemo. Vse skupaj nabrizgamo na kruhke ter okrasimo z nasekljanim peteršiljem in postrežemo.

Za juho iz buče Hokaido potrebujemo:

  • 50 dag buče
  • 10 dag korenja
  • 1 čebulo
  • olivno olje
  • 1,5 l zelenjavne osnove
  • 0,3l sladke smetane
  • Sol, poper

Najprej očistimo in na grobo narežemo vso zelenjavo. Nato  v loncu segrejemo olivno olje ter prepražimo zelenjavo. Zalijemo jo z zelenjavno osnovo in kuhamo do mehkega ter jo posolimo in popopramo. Juho pretlačimo, prevremo ter dodamo sladko smetano. Nato jo lahko ponudimo.

Namig: Juho lahko postrežemo v kruhovih skodelah. Preden serviram juho v kruhove skodele, dodamo par kapljic bučnega olja.

MARTINOVA POJEDINA

DOMAČI MLINCI:

  • 50dag bele moke
  • 3 jajca
  • 0,1-0,2l toplega mleka
  • sol
  • kisla smetana

Iz sestavin pripravimo testo, ga dobro gnetemo, nato pa pustimo 15 minut, da se testo uleže. Potem ga  razvaljamo na tako debelo, kot je noževa konica in razrežemo na trakce debele 4cm. V segreti pečici 180 stopinj, jih spečemo, da dobijo zlato barvo. Sušimo jih en dan na sobni temperaturi. Mlince oparimo v slani vodi, dodamo sok, ki nam je ostal od pečenja goske ter kislo smetano. Nato jih postrežemo k Martinovemu krožniku.

SLADKO RDEČE ZELJE:

  • 1kg rdečega zelja
  • 5 dag olja
  • žlička sladkorja
  • 1 čebula
  • 1-2 naribanih jabolk
  • 2 dl vina
  • 1 žlička medu
  • 2-3dl vode ali osnove
  • sol, klinčki

Zelje narežemo na malo debelejše rezance. Na olju prepražimo nasekljano čebulo, dodamo sladkor da zarumeni, dolijemo vode in premešamo. Pri tem pazimo, da nam ne nastanejo grudice. Nato  dodamo zelje. Vse skupaj zalijemo z vinom, dodamo med, klinčke in jabolka ter pražimo do mehkega. Vmes večkrat premešamo, po potrebi pa dodamo še tekočino. Če ima zelje na koncu preveč soka, dodamo malo moke in nato serviramo.

NADEVANA GOSJA KRAČA Z AJDOVO KAŠO IN SLANINO:

  • 4 krače gosi (lahko tudi piščančje)
  • sol, poper
  • 8 rezin slanine
  • 1 jabolko
  • 1čebulo
  • 15 dag ajdove kaše
  • rumenjak
  • 1 dl belega vina
  • olje
  • vejica timijana in rožmarina

Krače najprej nasolimo in popramo, nato pa jih namočimo v ajdovo kašo za 15 minut. Medtem pol čebule prepražimo, kamor dodamo slanino in timijan. Nato še dodamo ajdovo kašo in rumenjak. Kračke zarežemo ob kožici, da ostane cela in vmes napolnimo naš nadev. V pekač damo čebulo, ki nam je ostala, vejico rožmarina in na krhlje narezana jabolka. Vse skupaj damo v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 170 stopinj. Pečemo od 15 do 20 minut, odvisno od velikosti krače. Postrežemo z mlinci in zeljem. Zraven si pa lahko privoščimo kozarček ali dva mladega vina.


KOSTANJEV MAFIN:

  • 7,5 dag polno zrnate moke
  • 7,5 dag moke tip 500
  • pol vrečke pecilnega praška
  • ščepec cimeta
  • 5 dag kostanjevega medu
  • pol vrečke vanili sladkorja (10 g vrečka)
  • 1,5 dag slivove marmelade
  • 1,4 dag hruškovega soka
  • 5 dag kostanjevih koščkov
  • 5 dag kostanjevega pireja
  • 10 dag mešanega suhega sadja narezanega na male kockice
  • 2 jajci
  • pol nastrgane lupine neškropljene limone

    

 

Pripravimo si modele za mafine. Pečico segrejemo na 180 stopin. Suho sadje namočimo v sok iz hrušk za 30 minut. Presejemo moko, ki smo ji dodali pecilni prašek in cimet. Sadje in kostanj zmešamo skupaj z marmelado in sokom. Jajca, med in sladkor, penasto umešamo. V večjo posodo združimo namočeno suho sadje, ter zmes iz jajc in dobro premešamo. Dodamo naribano skorjico limone ter na koncu še moko in vse skupaj dobro premešamo. Takoj napolnimo modele in pečemo od 20 do 25 minut pri temperaturi 180 stopinj. Ko so pečeni, jih pustimo stati 5 minut, nato jih lahko postrežemo.

Pa dober tek!

Avtor: Iztok Ilšnik
Tagi