Iztokova kuhinja: Kačji lek ali štrkavec?

Pomlad je končno tu in z njo se je prebudila narava po dolgem zimskem spancu. Sedaj je pred nami živahno obdobje; daljši in bolj topli dnevi ter veliko živahnih rastlin v naši bližnji okolici: zvončki, vijolice, regrat, čemaž, spomladanske koprive, divji šparglji… In marsikatero rastlino lahko uporabimo tudi v kuhinji.

Gozdni, divji ali medvedov česen, kačji lek ali štrkavec, oziroma nam najbolj poznan kot ČEMAŽ ali ČREMOŽ (Allium ursinum), je gozdna rastlina iz družine Ilijevk.

Čemaž raste v vlažnih senčnih gozdovih in zraste do 30 cm visoko v velikih količinah. Požene zgodaj spomladi, junija naredi seme in se nam skrije do naslednje pomladi. Ima močan, izrazit vonj po česnu. Užitna je prav vsa rastlina; suličasti listi (najboljši so pred cvetenjem), popki, cvetovi, plodovi in podolgovata čebulica.

Uporabljamo surovega ali kuhanega, kot dodatek k jedem namesto običajnega česna. Je zelo zdravilen, pomaga nam pri zniževanju krvnega tlaka, kot tudi pri strjevanju krvi, vendar pa ne smemo pretiravati z uživanjem čemaža, saj nam lahko tudi škoduje. Predvsem je potrebno pri nabiranju čemaža paziti, da ga ne zamenjamo s šmarnico, saj je le-ta strupena. Da bi ga lahko uživali jeseni ali pozimi, pa ga potrebno pravilno shraniti. Najbolje je, da ga zdrobimo v možnarju z olivnim oljem, če ga nimamo, pa lahko uporabimo multipraktik z dvojnim rezilom.

V posodo damo oprane liste čemaža, pest pinjolov in olivno olje. Olje dodajamo postopoma, saj moramo ujeti pravo gostoto, na koncu dodamo par jedilnih žlic ribanega parmezana. Tako smo dobili čemažev pesto, ki ga uporabljamo na solatah, testeninah in namazih. Lahko pa zmeljemo samo liste čemaža z dodatkom olja, kateri pa je uporaben pri vseh jedeh kot dodatek. Shranjenega imamo lahko do 6 mesecev v hladnem in temnem prostoru v steklenem lončku s pokrovom.

  

Ali ste vedeli?
ČEMAŽ lahko sejemo ali sadimo na vrtu. Ni občutljiv na vrsto zemlje, potrebuje pa veliko vlage.

Avtor: Iztok Ilšnik; Foto: Iztok Ilšnik
Tagi