Izdelava novoletnih okraskov iz slame

V Slamnikarskem muzeju v Domžalah je v četrtek, 11. decembra 2014, potekala delavnica pletenja izdelkov iz slame, ki sta jo vodila mojstra te obrti, Berta in Jani Jakob iz Prekmurja, ki sicer živita v Ljubljanskih Dravljah.

Na delavnici se je zbralo enajst vedoželjnih ustvarjalk, ki so se podale na pota pletenja slamnatih izdelkov. V uvodu jih je najprej pozdravil predsednik Komisije za turizem pri občini Domžale, Igor Kuzmič, nato pa jim je Jani Jakob povedal nekaj besed o izdelavi izdelkov iz slame. Pletenje slamnatih izdelkov namreč spada med eno od redkih, še ohranjenih domačih obrti v Prekmurju.

»Obrt obstaja že več kot 40 let, intenzivno pa se danes z njo ukvarjajo tri družine. Izdelki se pletejo iz ržene slame, medtem ko pšenično klasje služi za dekoracijo. Izdelki iz slame so predvsem naslednji: doužnjek (luster, krona), različne vaze, amfore, košarice, srčki, božični okraski in drugi okrasni ter uporabni izdelki«, je med drugim zaupal Jakob.

Postopek priprave in izdelave slamnatih izdelkov poteka takole: še nedozorelo – zeleno žito se na njivah pobere ročno (s srpom) in se suši na obeh straneh, da slama postane bela. Posušena slama se spravi domov, dobro očisti, razreže od kolena do kolena, da postane čista in gladka. Pred pletenjem je potrebno slamo namočiti z vodo, da se lažje upogiblje.

Dekleta so se ob pomoči Janija in Beti poizkusili v izdelavi mačjih brkov, metuljčkov, zvezdic, angelčka in srčka. Zelo lepo jim je šlo od rok, saj jih je mojster Jani na koncu delavnice pohvalil za zelo prizadevno delo, poslušanje in tudi za vprašanja, ki so mu jih udeleženke delavnice zastavljale.

  • »Doužnjek« je danes ročno spleten lestenec (krona) iz slame in predstavlja vrhunec ustvarjalnosti domačega pletarstva.
  • Vrči, vaze, püjtrce, košarice, korbleci, stenski okraski, makramej, venčki in srčki … so drobni biseri ročnega pletenja iz slame, ki so lahko prijazno darilo in lep spominek.

Po dveh urah delavnice so vsi spoznali, da je zelo zanimivo izdelovati izdelke, ki so jih tokrat izdelovali in bi bilo dobro imeti kdaj tudi nadaljevalni tečaj za druge izdelke.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov