Iz arhiva: Čebelarji razstavili panjske končnice, stare čebelnjake ter čebelje izdelke

Čebelarstvo ima v naših krajih že zelo dolgo, več kot 100-letno tradicijo. Praznovanje 100-letnice je potekalo v letu 2019. Nekoč so znanja in veščine čebelarjenja prehajale iz roda v rod. V vsaki vasi je bil vsaj en čebelar, ki je svojo ljubezen do čebel, znanje in veščine prenašal na svojce. Praviloma je čebelnjak po čebelarjevi smrti prešel v last enega od potomcev in tako so bile čebele pri domačiji prisotne več generacij. Nekaj takšnih rodbin je še v naši okolici Domžal. V današnjih časih pa se pogosto dogaja, da se posamezniki brez rodbinske tradicije preprosto odloči, da bodo začeli čebelariti, ker imajo radi naravo, ker jih zanimajo čebele ter bi radi zase in svojo družino »pridelali« zdrave čebelje pridelke.

Tokrat bomo skočili v leto 2008, natančneje na dan 8. novembra tega leta, ko je v Menačenkovi domačiji potekalo odprtje razstave Čebelarske družine Domžale. Na odprtju razstave se je zbralo lepo število čebelarjev iz Domžalske družine ter čebelarji iz Čebelarske družine Homec ter Čebelarske družine Krtina. Razstave se je udeležil tudi takratni predsednik Čebelarske Družine Domžale Marjan Košak. Na razstavi so sodelovali narodne noše, praporščak s praporom Čebelarske družine Domžale, v kulturnem programu pa so nastopile Ljudske pevke z Maro Vilar. Program je vodila Olga Pavlin. Nekaj besed je o čebelarjenju na Domžalskem povedal čebelar Janez Mihelič. Na razstavi so čebelarji pokazali lepo število panjskih končnic, stare čebelnjake, narejeni iz slame ter veliko čebeljih izdelkov, obiskovalci pa so lahko poskusili dobrote iz čebeljih pridelkov, ki so jih pripravile in napekle žene čebelarjev.

Danes dvanajst let po razstavi, Čebelarsko društvo Domžale združuje preko 100 čebelarjev iz Domžal in okolice. Društvo vodijo izkušeni čebelarji, ki so tudi mentorji, predvsem pa znajo povezovati ljudi. V društvu je veliko izkušenih čebelarjev z zelo dolgim čebelarskim stažem, kot tudi začetniki, ki s pomočjo mentorja šele odkrivajo skrivnosten svet čebel. “Veseli smo vsakega novega člana, pa tudi tistega, ki sicer ne čebelari, ima pa rad čebele in naravo,” poudarjajo v domžalski čebelarji.

Čebelarji skrbijo za izboljšanje naravnega okolja. V ta namen se izobražujejo na strokovnem, tehnološkem in društvenem nivoju, s čimer zagotavljajo našemu okolju, širši javnosti in svojim članom zdrave čebelje družine, ki pomembno vplivajo na dobro opraševanje cvetočih rastlin in s tem na zdravo okolje našega kraja. Vpliv čebel na naše okolje je izjemnega pomena, zato je dejavnost, ki jo izvajajo čebelarji, posebnega družbenega pomena. Več dobrega opraševanja namreč pomeni tudi več rastlin, več hrane in ne nazadnje tudi več čebeljih pridelkov.

Njihovo delo ni zaprto le v društvo, saj se na različne načine vključujejo v družbeno življenje. Organizirajo dneve odprtih vrat, okrogle mize s čebelarsko tematiko, sodelujejo z vrtci in kot mentorji vodijo čebelarske krožke v šolah, pomagajo pri organizaciji tradicionalnega slovenskega zajtrka, udeležujejo se krajevnih in občinskih praznikov in organizirajo strokovne ekskurzije. Njihovi napori so v zadnjem času bili usmerjeni v izgradnjo društvenega čebelnjaka in čebelarske učne poti ob Kamniški Bistrici ter v izvajanje izobraževalnih programov za njihovo članstvo.

NAJ MEDI!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi