III. izmena poklicnih gasilcev CZR Domžale po nočni službi še na krvodajalsko akcijo

V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri, zato je naš kri nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše, kar lahko podarimo. Za potrebe zdravstva in zadostno preskrbo s krvjo je potrebnih kar 400 krvodajalk in krvodajalcev na dan in kar 105.000 na leto. Na srečo je v Sloveniji krvodajalstvo preraslo v pravo solidarnostno gibanje, ki temelji na največjih in najpomembnejših vrednotah. To se te dni vidi tudi v Domžalah, kjer te dni poteka krvodajalska akcija, odziv ljudi pa je izredno velik, o čemer smo se prepričali tudi na lastne oči. Z nočne izmene se je na krvodajalsko akcijo odpravila tudi vsa III. izmena poklicnih gasilcev CZR Domžale.

Kri nas vse povezuje in je v sodobnem zdravljenju nenadomestljiva. Kar vsak četrti zemljan bo enkrat v življenju potreboval kri. Vsak krvodajalec je tako heroj, ki rešuje življenja. Kri zagotavljajo prostovoljci, ki brezplačno darujejo kri, zato da bi pomagali bolnim ozdraveti ali jim celo rešili življenje. Pomagajo, ker se zavedajo, da je kri nenadomestljivo zdravilo, ki si ga lahko podarimo le ljudje med seboj in da smo vsi potencialni prejemniki krvi.

Tega se dobro zavedajo tudi poklicni gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale, ki se pri svojem skorajda vsakodnevno srečujejo z različnimi nesrečami in poškodbami ljudi. Narava njihovega dela pa je takšna, da nudijo udeležencem nesreč čim hitrejšo in čim bolj strokovno pomoč. Pri tem se srečujejo z mnogimi tragičnimi dogodki, zato tudi dobro vedo, da je kri izjemnega pomena. Tako kot so heroji pri svojem delu, so bili skupaj s še številnimi drugimi občani, heroji pri darovanju svoje krvi. Po besedah vodje III. Izmene CZR Domžale Matjaža Korošca, se je krvodajalske akcije udeležila njihova izmena z namenom, da pomagajo tudi na ta način. Že lani konec decembra se je krvodajalske akcije v Ljubljani udeležila I. izmena poklicnih gasilcev CZR Domžale, ki jo vodi Jani Jeraj. V prihodnosti pa se bosta zagotovo krvodajalske akcije udeležili tudi drugi dve izmeni. Tako, da lahko zapišemo, da je krvodajalstvo postalo tudi del prispevka poklicnih gasilcev CZR Domžale pri humanem in plemenitem poslanstvu – krvodajalstvu.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

Komentarji uporabnikov
Tagi