Helios podal kazensko ovadbo zaradi izdaje poslovnih skrivnosti

Zaradi suma kaznivega dejanja izdaje poslovne skrivnosti je družba Helios včeraj pri organih pregona podala kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. Kot so sporočili iz družbe Helios je več kot očitno, da so ena ali več oseb slovenskim medijem izročile obsežno dokumentacijo, last Heliosa, ki vsebuje poslovno občutljive notranje informacije. S tem ravnanjem je bil še dodatno prizadet poslovni ugled družbe Helios, saj so bili podatki iz teh dokumentov že zlorabljeni.

Kot je povedal predsednik uprave Heliosa Aleš Klavžar, so bili posamezni izvzeti stavki in deli vsebine teh dokumentov dne 9. julija 2014, izven ustreznega konteksta ter na neresničen način predstavljeni v prispevku v oddaji Dnevnik na prvi nacionalni televiziji. V oddaji predstavljena dokumentacija nikakor ne utemeljuje napačnih zaključkov, podanih v omenjeni oddaji, takšno neresnično poročanje pa lahko vodi le v ustvarjanje neutemeljenih sumov in špekulacij, ki močno škodujejo poslovnemu ugledu Heliosa.
Z javno objavo predmetne dokumentacije so poslovne informacije zaupne narave postale dostopne tudi konkurentom družbe Helios, kar bo družbi lahko povzročilo znatno premoženjsko škodo, s tem pa bodo posledično lahko oškodovani tako delničarji družbe, kot njeni zaposleni.

Vodstvo Heliosa je zakonsko zavezano in ima legitimno pravico, da odločno zaščiti interese družbe, interese njenih deležnikov in ključno – zaposlenih v družbi. Zaenkrat še neznane nepooblaščene osebe so z nezakonito odtujitvijo in posredovanjem poslovnih skrivnosti tretjim nepooblaščenim osebam kršile zakonske določbe o varovanju poslovnih skrivnosti, etične standarde družbe ter ravnale očitno zlonamerno, saj posredovanje občutljivih informacij javnosti in konkurenci predstavlja resno grožnjo za stabilnost in bodoče delovanje družbe. Odgovorno vodstvo je dolžno uporabi vsa razpoložljiva pravna sredstva, da prepreči nadaljnje nezakonito razkrivanje poslovnih skrivnosti družbe, prepreči tovrstne zlonamerne aktivnosti in nastanek morebitne dodatne škode, je še povedal Klavžar.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv Domžalca
Komentarji uporabnikov