Godba Domžale poskrbela, da je bil prihod svetega Martina še bolj slavnosten

Vinogradniki pridelujejo vino s svojim znanjem, pa z ljubeznijo in umetnostjo. Če želijo imeti vrhunski pridelek, morajo biti nadpovprečno izobraženi, z nadpovprečnimi izkušnjami in z desetletja dolgo, še bolje, s stoletja dolgo družinsko tradicijo. Piko na »i« vsako leto s svojim obiskom doda sveti Martin, zato je to takrat poseben dan, saj poskrbi za čudež, ko iz mošta nastane odlična pijača, vino imenovana. Obe pijači, mošt in vino pa se morata piti bolj kot zdravilo in ne za žejo. Boljše ga je namreč piti po pameti, kot pa brez pameti ostati za nekaj ur.

V soboto, 10. novembra 2018, dan pred njegovim osebnim praznikom, se je sveti Martin oglasil v Domu upokojencev Domžale, kjer so ga s svojo prisotnostjo in igranjem počastili domžalski godbeniki, obenem pa so z izvabljanjem čudovitih zvokov razveseljevali tamkajšnje stanovalce in zaposlene. Tri četrt ure, ravno dovolj časa, da so jih razveselili in jih popeljali v mlada leta, nato pa so s svetim Martinom podali še v bližnjo Vinsko klet Vidmar, kjer že vrsto let Domžalčanom in okoličanom ponujajo odlična primorska vina, saj se kmetija Vidmar nahaja v Braniku blizu Ajdovščine, kjer dobra lega in sonce iz trsov, posejanih po hribih, naredi grozdje, iz tega pa mošt. In še dobro, da pride tudi Sveti Martin, da iz mošta naredi vino.

Armando in Dragica Vidmar, ki sta z zbrano družbo pričakala domžalske godbenike, kateri so z igranjem koračnice prikorakali na njihovo dvorišče, sta povedala, da so njihova vina bolj za vse ljudi, kot za izbrane vinske družbe, zato večina ljudi takoj opazi, da so zelo sveža in sadna po okusu ter preprosta in lahka za pitje. Pridelujejo pa več sort vina.

Ivan Tavčar je v imenu domžalskih godbenikov Dragici Vidmar čestital ob njenem dvojnem prazniku.

Vinska klet Vidmar se nahaja nasproti nekdanje tovarne Univerzale, na Slamnikarski ulici v Domžalah. Na martinovanju, ki ga vsako leto priredijo za svoje stalne stranke, se je tudi tokrat trlo ljudi, ki so prišli poskusit na novo pridelano kapljico. Seveda pa ni manjkal sir, pa kruh in pršut, saj je potrebno ob dobri oziroma žlahtni kapljici še kaj dobrega pojesti. In najboljši je zagotovo pršut. Že tradicionalno je martinovanje v Vinski kleti Vidmar popestrila Godba Domžale, ki tja prihaja že vrsto let v zahvalo za vso podporo, saj je Vinska klet Vidmar njihov veliki podpornik. Tako kot vino pride v kri, je ravno tako tudi podpora Vinske kleti Vidmar prišla v kri, saj po besedah Armanda, pri njih zelo radi kot donator priskočijo na pomoč različnim društvom, saj vedo, da če veliko daš, dobiš tudi veliko nazaj, zato so odprtega srca. Pomembno je tudi, da so pridni in požrtvovalni vinogradniki, ki v potu svojega obraza pridelujejo odlična vina.

Poleg glasbe domžalskih godbenikov, je bilo tam možno slišati tudi glas harmonike ter petje fantov in mož, ki so se udeležili praznovanja. In zgodilo se bo še nekaj. Dragico Vidmar bosta v kratkem časovnem razmahu obiskala kar dva svetnika. Martin jo je obiskal včeraj, Abraham pa že čez nekaj dni, zato so ji ob koncu igranja zaigrali še »Vse najboljše«. Iskrene čestitke tudi z naše strani.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi