Exposed – mednarodni fotografski natečaj

V soboto, 15. 2. 2014 je v Kamniku potekal slavnostni zaključek 5. mednarodnega fotografskega natečaja Exposed, ki ga organizira Foto klub Kamnik. Prireditev je potekala v Domu kulture Kamnik, kjer je do 15. 3. 2014 na ogled tudi razstava nagrajenih del. Občinstvo na prireditvi je pozdravil predsednik organizacijskega odobora Klemen Brumec, prireditev pa so s plesnimi točkami obogatili plesalci Plesne skupine Hatana in Plesnega kluba Šinšin. Dogodka sta se udeležila tudi dva nagrajena avtorja iz tujine, Georgius Kazazis iz Grčije in Jeno Koloszar iz Madžarske.

V Sloveniji je precej fotografskih tekmovanj, ki se trudijo privabiti svetovno udeležbo, največje med njimi pa je Exposed, ki smo ga že petič priredili v Kamniku.

Ideja o izvedbi natečaja se je utrnila tako, kot se rodi največ dobrih zamisli – med kramljanjem ob dobri kapljici. Člani kamniškega fotografskega društva smo zavihali rokave, zbrali napotke in informacije ter pripravili privlačen razpis, na katerega se je že prvo leto odzvalo skoraj 800 fotografov z vsega sveta. Presegli smo vse mejnike, to pa nam je dalo le še večji zagon in do danes so privabili pet tisoč udeležencev, ki so poslali 50 tisoč fotografij.

Exposed odlikuje predvsem svež in sproščen pristop, s katerim smo navdušili marsikaterega fotografa, da je zbral pogum in prvič sodeloval na tovrstnem tekmovanju. Med njimi je bilo do sedaj že 500 Slovencev, večina pa se vsako leto znova vrača, saj so navdušeni nad kvaliteto izbranih fotografij, predvsem pa nad tiskanim katalogom, ki ga v Foto klubu Kamnik izdamo ob zaključku salona. V njem so na približno sto straneh prikazana najuspešnejša dela in je tako prava paša za oči. Posebnost so tudi žanrske tematike natečaja. Poleg "klasičnih" barvnih, črno-belih in pokrajinskih tem prednjači akt fotografija, kar je bila v začetku redkost tudi v svetovnem merilu.

Klemen Brumec, vodja projekta Exposed.

V Kamniku smo meje presegali tudi z izbiro žirije. Letos so žirijo sestavljali Richard Spurdens iz Anglije, Matej Peljhanin, Domen Dolenc, oba iz Slovenije. Poleg priznanih domačih fotografov sp v vseh letih natečaja prispela dela ocenjevali še fotografi iz Avstrije, Srbije, Anglije, Irske in Grčije. Pisana zasedba, ki je bila enotna glede dveh stvari: Exposed je super natečaj in Slovenija je izredno lepa dežela.

Na Exposed je letos sodelovalo 889 avtorjev, ki so poslali 9035 fotografij. Žiranti so med prispelimi fotografijami izbrali 2458 fotografij in podelili 77 diplom in nagrad v različnih kategorijah. Najuspešnejši avtor natečaja je Leszek Paradowski iz Poljske.

Nagrajenci

Avtor: Foto klub Kamnik; Foto: Boštjan Jamšek
Komentarji uporabnikov