Dvojni kulturni šok v Kulturnem domu Groblje

V Kulturnem domu Groblje sta se v petek, 21. novembra 2014, pod pokroviteljstvom Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS, območne izpostave Domžale, na tamkajšnjem odru odvili dve predstavi, ki sta ju več kot odlično odigrala domača igralca Žiga Čamernik in Luka Vasle.

Že sam naslov »Dvojni kulturni šok« več kot zgovorno pove, da sta igralca izbrala dve tematiki, ki jima ljudje v zadnjem času posvečamo skoraj največ pozornosti oziroma kar preveč. Vse skupaj pa je bilo odigrano na ironičen in humoren način, ki je obiskovalcem dal pošteno misliti.

Najprej je na oder stopil Gospod predsednik. Vlogo je v stand up komediji odigral Žiga Čamernik, ki je s svojim nastopom več kot jasno pokazal, kako so politiki več kot preveč zagledani vase, nenadomestljivi in kako gledajo na nas volivce – »ovce«. Obljubljajo nam tisto, kar sami hočemo. Več nam ne rabijo …

V drugem delu je sledila monotragikomedija Pijana smrt ali vinogradnik Tomaž je zamočil, v izvedbi Luke Vasleta. Že ime pove, da je bilo v tej monotragikomediji govora o smrti. Vsakodnevno v številnih medijih prebiramo o smrti, boleznih, vzrokih, napovedih … Dejansko beremo več o smrti, kot o življenju. Zgodba govori o vinogradniku Tomažu, ki je v svoj sod zaprl smrt, ki ga je prosila za poliček vina. Ker je bila smrt zaprta, ni mogla več opravljati svojega poslanstva. Ljudje, ki so bili pripravljeni na zadnjo pot, se naenkrat niso več mogli posloviti. En dan Tomaž le spusti smrt na prostost, ker pa je bila pijana, je svoje delo začela opravljati vsepovprek. Tako je ostalo vse do današnjih dni … Poseben čar te predstave je bil tudi v tem, da je Luka zgodbo povedal v rimah, kar je še dodatno popestrilo zgodbo.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov