Domžalska premiera filma G. Turner

V četrtek, 8. januarja 2015, smo si v Mestnem kinu Domžale ogledali domžalsko premiero biografskega filma G. Turner, ki prikazuje delo britanskega slikarja slikarja Josepha Mallorda Williama Turnerja ter njegov temperamentni karakter v obdobju, v katerem je ustvarjal.

Film prikazuje zadnjih petindvajset let v življenju britanskega slikarja Josepha Mallorda Williama Turnerja (1775–1851). Ekscentrični umetnik, ki se je nekoč dal privezati na jambor, da bi lahko bolje naslikal snežni vihar, je v javnosti in kraljevih krogih vzbujal tako posmeh kot občudovanje. Veliko je potoval, obiskoval bordele, se družil z aristokracijo in bil priljubljen, čeprav nekoliko anarhičen član Kraljeve akademije umetnosti. V filmu spremljamo Turnerja, ki se po smrti ljubljenega očeta zaplete v skrivno razmerje z živahno gospo Booth, vdovo in lastnico hiše ob morju. Pri tem ga vztrajno nadleguje jezna bivša ljubica, mati njegovih dveh nezakonskih hčera, in zvesto ljubi stoična gospodinjska pomočnica Hannah.

Po predvajanju filma sta se o Josephu Mallordu Williamu Turnerju, njegovem delu, temperamentnem karakterju in obdobju, v katerem je ustvarjal, pogovarjala kipar in profesor na ALUO Jurij Smole ter akademski slikar Silvester Plotajs »Sicoe«. Načela sta zelo zanimivo temo tudi o obdobju, ki ga film ne prikazuje.

Kipar Jurij Smole pa je za razliko od mnogih, ki smo film gledali, videl tudi detajle v filmu, ki so navadnemu gledalcu ušle ob spremljanju zgodbe na filmu. Polna dvorana je dokaz, da takšne filme ter pogovore Domžalčani in okoličani čedalje bolj sprejemamo z odprtimi rokami. Precej gledalcev je imelo kar nekaj vprašanj za gosta pogovora, na katera so potem dobili odgovore.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov