Domžale s Projektom D 7 dobile novo ekipo mladih in prodornih glasbenikov klasične glasbe

Redkokatero slovensko mesto se ponaša s tako velikim številom prodornih mladih glasbenikov kot Domžale z okolico. Sedem izbranih solistov klasične glasbe se je prvič skupaj domači publiki predstavilo v soboto, 29. septembra 2018 v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale. Ker se njihova glasbena pot razprostira širše kot le po evropskem prostoru, je koncert predstavljal prerez umetniškega delovanja vsakega sodelujočega posameznika, ki so se zaradi komorne zasnove večera prepletali in tako ustvarjali edinstveno kombinacijo različnih mnenj, a enega domžalskega jedra.

Kakšno naključje, da se je sedmerica mladih Domžalskih glasbenikov po treh mesecih dogovarjanja, sestala na edini prosti dan ter prosti termin gostitelja Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.  Skupina sedmih domžalskih klasičnih glasbenikov mlajše generacije se je prvič skupaj predstavila domačemu občinstvu, ki je do zadnjega kotička napolnila dvorano. Zasnova in umetniško vodstvo  Sebastiana  Bertonclja je obrodila sadove, ki so kot sadovi v jeseni dozoreli v večletnih šolanjih pri raznih umetnikih ter igranjih po različnih  glasbenih skupinah in koncertih.

Na koncertu so se glasbeniki predstavili v raznolikih komornih zasedbah, od dua do septeta. Nenavadna kombinacija violončel, flavte, klarineta, roga in kitare ter strastna želja po skupnem ustvarjanju sta z izbranih del odstrli nove dimenzije zvočnosti. Obiskovalci so z navdušenjem prisluhnili Viti Peterlin (violončelo), Katarini Kozjek (violončelo), Jerci Pavli (flavta), Mihu Koscu (klarinet), Nejcu Pirnatu (kitara), Eriku Košaku (rog), Sebastjanu Bertonclju (violončelo) in gostu Lorenzu Cossi (klavir). Za zasnovo projekta in umetniško vodstvo je poskrbel Sebastian Bertoncelj.

»Cilj Projekta D7 je kot funkcija dominantnega septakorda : odpira nove možnosti in kliče po nadaljevanju. Domžale dobivajo »novo ekipo«. Ta bo drugačna od dosedanjih, ki so redna tema pogovorov na Ljubljanski cesti, vendar naši cilji niso tako različni. Želimo si stati, obstati in ponašati domžalsko ime v svet ne le občasno, temveč vedno znova. To pa ne bo mogoče brez vas, cenjeni ljubitelji kulture,« je dejal Sebastian Bertoncelj ter se še posebej zahvalil direktorici Cveti Zalokar za  produkcijo Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi