Domžale potrebujejo pajka!

V Domžalah smo vsakodnevno priča številnim voznikom, ki se po domače rečeno požvižgajo na prometne znake in prometno ureditev, saj svoje jeklene konjiče puščajo na nedovoljenih mestih, s tem pa slabo voljo spravljajo pešce, kolesarje, invalide ter ostale voznike motornih vozil. V večini primerov se to dogaja ob delavnikih, ko v centru primanjkuje parkirnih mest, marsikdo pa zaradi tega popusti skušnjavi in svoje vozilo v časovni stiski pusti tam, kjer je prepovedano. Takšni vozniki so pogosto oglobljeni s strani občinskih redarjev in policistov, vendar očitno to ni dovolj, oziroma so kazni premile. Drugačna zgodba bi bila, če bi poznali pajka, kot ga poznajo oziroma uporabljajo v nekaterih občinah. V primeru odvoza vozila s pajkom je strošek za kršitelja veliko večji kot sama globa, s tem pa “streznitev” veliko hitrejša. 

V preteklosti smo na našem portalu že nekajkrat pisali o voznikih, ki svoja vozila puščajo na območju umirjenega prometa na delu prenovljene Kolodvorske cesti v Domžalah. S tem, da se to tam dogaja tudi v času, ko je v bližini dovolj parkirnih mest. Ampak za nekatere je skušnjava prevelika, obenem pa prevelik ponos, da bi naredili nekaj korakov peš. Takšna zgodba na Kolodvorski se ponavlja skozi ves čas, saj skorajda ni trenutka, da ne bi nekdo tam pustil svoje vozilo. Ker je prenovljeni del Kolodvorske ceste namenjen pešcem in kolesarjem, so le-ti prikrajšani za svojo površino. Da ne govorimo tudi o tem, da marsikdo s svojim vozilom zapira prehode za pešce in še kakšna cvetka, bi se našla.

Še hujša stvar, ki se pogosto pripeti voznikom, ki parkirajo pravilno, ob odhodu pa ugotovijo, da z vozilom ne morejo zapustiti parkirišča, saj jih je nekdo zaparkiral, pa se dogaja na parkirišču pri domžalski pošti na Kolodvorski cesti, kjer je modra cona. Ker je v tistem delu v delavnikih zelo težko dobiti prosto parkirno mesto, nekateri vozniki svoja vozila puščajo na sredini med vzhodno in zahodno stranjo parkirišča. Tako parkirana vozila se nahajajo vse od uvoza do izvoza iz modre cone. Nemalokrat se zgodi, da zaradi tega kakšen voznik s svojim vozilom ostane ujet v coni. Se pravi, da bi rad zapustil parkirišče, pa ga ne more. Medtem, ko se ujeti voznik razbija glavo s tem, kako bi zapustil parkirišče oziroma kako bi našel voznika, ki ga je zaparkiral, ura neusmiljeno teče. Če ima srečo, je šel ta voznik samo do pošte. Če pa je skočil kam drugam, pa je hitro naokoli ura ali pa še celo več.

V primeru na fotografiji, ki se je pripetil v dopoldanskem času pri domžalski pošti, je nepravilno parkiran Audi preprečil voznici, da bi s svojim vozilom zapustila parkirišče.

Kot smo uspeli izvedeti je takšnih primerov pri domžalski pošti izredno veliko. Za en takšen primer smo bili tudi seznanjeni in smo si vse skupaj tudi ogledali. Ujeta voznica s svojim vozilom ni mogla nikamor. Zapisala si je registrsko številko vozila, ki jo je zaparkiral in se odpravila na pošto ter v nadaljevanju še do bližnjih lokalov in trgovin. A žal brez sreče. Minila je več kot ura, ko ji je svojega jeklenega konjička uspelo spraviti iz parkirišča. In še to po zaslugi voznika, ki je imel svoje vozilo parkirano tik ob njenem. O vozniku, ki jo je zaparkiral, pa ni bilo ne duha in ne sluha.

O omenjeni problematiki smo povprašali tudi na občinskem redarstvu, kjer so nam povedali, da so z omenjeno problematiko seznanjeni in da tam redno izvajajo nadzor. Voznike, ki napačno parkirajo pa tudi oglobijo. Drugih pristojnosti nimajo, prav tako tudi ne policisti. Bi bila pa situacija malce drugačna, če bi imeli v Domžalah na voljo odvoz vozil s pajkom. S tem bi lahko s teh območij hitro odstranili nepravilno parkirana vozila, voznike pa bi poleg globe doletel še strošek za odvoz in hrambo vozila.

Modra cona pri domžalski pošti v poznih popoldanskih urah. Ker je bilo parkirnih mest na voljo dovolj, pri voznikih ni bilo skušnjav, da bi svoja vozila puščali na sredini modre cone.

Odvoz s pajkom poznajo v številnih občinah po Sloveniji, kjer v takšnih primerih redarji, policisti ali pa občani na pomoč pokličejo pajka, da nepravilno parkirano vozilo odstrani in odpelje v hrambo. Gre za enega najmanj priljubljenih ukrepov, saj morajo vozniki poleg globe za prekršek, ki so ga storili, plačati še odvoz vozila. Če stroškov ne poravnajo takoj in vozila ne prevzamejo v 24 urah, pa jih doleti še plačilo hrambe vozila. V Ljubljani stane odvoz nepravilno parkiranega vozila 100 evrov, hramba odpeljanega nepravilno parkiranega vozila pa 5 evrov na dan. K temu pa je treba dodati še globo za prekršek.

Površin z nepravilno parkiranimi vozili, kjer bi imel pajek dovolj dela, je v občini Domžale več kot dovolj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, arhiv domžalca

Komentarji uporabnikov
Tagi