Dokaz, da je tudi mati narava naklonjena rdeči zvezdi

Vsi tisti, ki ste »alergični« na rdeče zvezde, vam priporočamo, da ne berete tega prispevka, prav tako vam svetujemo, da ste previdni, kadar se odpravite v gozd, sploh sedaj, ko smo na vrhuncu gobarske sezone, saj se zna zgoditi, da boste na gozdnih tleh zagledali rdečo zvezdo, ki svoje rdečo črne krake oziroma lovke steguje na vse strani. Vsi tisti, ki pa ste naklonjeni rdeči zvezdi, pa le berite naprej, saj imate v rokah »čisti« dokaz, da je tudi mati narava naklonjena rdeči zvezdi in ne kljukastemu križu.

Rdeča zvezda, ki raste po naših gozdovih, naš bralec jo je našel v Spodnji Brezovici pri Dobu, po njegovem pripovedovanju pa rastejo tudi za Račo, izhaja iz Avstralije, Tasmanije in Nove Zelandije in ne iz Rusije oziroma držav nekdanje Sovjetske zveze, kot bi sprva pričakovali. Gre pa za tujerodno gobo, ki ji pravijo lovkasta mrežnica (latinsko ime Clartus archeri). Ima nenavaden videz s tipičnimi rdečimi črnimi kraki oziroma lovkami, ki štrlijo na vse strani in močno smrdijo. Običajno jo najdemo na odpadlem listju, panjih in lesenem opadu. Pri nas je vedno pogostejša, predvsem na toplih in vlažnih rastiščih v listnatih gozdovih in parkih, v grmiščih, na travnikih in pašnikih.

Tisti, ki verjamejo v teorije zarote in podobne stvari, bodo zagotovo dejali, da za vsem skupaj stoji Udba, vendar naj jih potolažimo, da to ne drži, saj naj se pri nas spontano razširila, vnesena pa naj bi bila z volno, v Evropo pa so jo razširili tudi raziskovalci, navdušeni nad njenimi izjemnimi lastnostmi. Gobo takoj prepoznamo po obliki polipa s 3 do 7 rdečimi kraki (lovkami), ki so prekriti z olivno zeleno sluzjo in smrdijo po mrhovini. Mlad trosnjak požene iz jajca, ki je na površini tal ali napol ugreznjeno v tla. Na začetku so kraki bledo rdeči in na vrhu združeni, kmalu pa se razprejo, postanejo intenzivno rdeči in so dolgi 5–12 cm. Sluzasta snov na lovkah vsebuje trose, smrdi in privablja muhe, ki trose raznašajo. Tudi ta podatek v zadnjem stavku ovrže teorijo, da za prinos in razširitev te gobi stoji Udba.

Lovkasta mrežnica klub vsem svojim številnim neprivlačnim lastnostim ni strupena. V najzgodnejši, jajčasti fazi je namreč celo užitna, vendar uživanje priporočajo le v skrajnih primerih, ko gre za preživetje v divjini. Nabiranje za kuho strokovnjaki odsvetujejo.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: bralec

Komentarji uporabnikov
Tagi