Dobre ideje – Savna v lastni hiši (2. del)

Izdelava kotička za sprostitev je že dobivala končne oblike. Gradbena dela so šla h koncu, lesni del savne pa je bil tudi že izdelan. Temu primerno se je povečevala tudi nestrpnost in pričakovanje prvega preizkusa.

V lesen del savne, so bile med izdelavo položene električne instalacije. Potrebno je bilo vgraditi še keramične grelce, luč, zvočnike in ustrezna stikala. Za izvedbo instalacije sem uporabil silikonski kabel, odporen na temperaturo, ravno tako tudi vse spojne elemente. Ničenje reflektorjev keramičnih grelcev je bilo izvedeno. Ravno tako so vse instalacije izvedene v skladu z predpisi in normativi elektro stroke.

Velika dilema je bila, ali naj uporabim stikalno ploščo z vsemi potrebnimi in nepotrebnimi funkcijami ali pa naj vsaj enkrat v življenju stvar poenostavim in uporabim klasična stikala za vklop in izklop. Na koncu je zmagal razum in sem se odločil za uporabo klasičnih stikal. Uporabil sem tri stikala, in sicer za vklop in izklop grelcev, vklop notranje luči in pa vklop zvezdnega neba.

Stene sobe sem pobarval v zeleni, rjavi in beli barvi. Samo barvanje je zahtevalo kar nekaj potrpljenja in natančnosti zaradi nanosa različnih barv na stene. Po zaključenem barvanju je sledilo generalno čiščenje obeh prostorov.

Končno je prišel dan, ko smo savno sestavili v prostoru. Ker je bilo že vse pripravljeno smo jo po končanem sestavljanju samo priključili na elektriko in bila je pripravljena za uporabo. Vsaj tako sem misli. Tehnično je bil projekt zaključen, potrebovali smo pa urediti še kar nekaj stvari, da bi oba prostora dobila prijeten in domač izgled. V kopalnici je bilo potrebno po odhodu keramičarja in steklarja, pritrditi obešalnike za brisače, zamenjati cev in ročko za tuširanje. V prostoru s savno sem na steno pritrdil še LCD, ki ga je možno gledati iz savne ali pa iz počivalnika v prostoru. Zvočnike v savni sem povezal z LCD-jem.

Končno je prišel na vrsto trenutek, ko smo savno preizkusili tudi v praksi. Pred začetkom je bilo kar nekaj strahov, kako bodo funkcionirali grelci, ali so dobro razporejeni med seboj, ali so bile uporabljene prave moči. Po končanem savnanju sem z zadovoljstvom ugotovil, da je bila odločitev za IR savno prava, saj se je izkazala v vseh pričakovanjih. Hiter zagon, relativno nizka temperatura savnanja (med 40-50 stopinj) in pa močan učinek segrevanja telesa in s tem posledično potenja. Čas savnanja je priporočljiv med 15 in 30 minut. Vsako telo se na drugačen način odziva in temu primerno vsak posameznik lahko prilagodi trajanje savnanja. Regulacije temperature s termostatom , nisem instaliral po priporočilu prodajalca IR grelcev. Njegovo priporočilo se je izkazalo za primerno, saj IR keramični grelci delujejo na oddajanju dolgih valov in segrejejo prostor do maksimalne temperature 55-60 stopinj. Regulacija temperature bi povzročala vklapljanje in izklapljanje grelcev, kar bi zmanjšalo učinkovitost savnanja.

Zaradi zgoraj navedenega, se IR savna izkaže tudi za najbolj ekonomično, glede porabe električne energije. Skupna moč vseh vgrajenih grelcev je 1500w kar znese za pol ure savnanja približno 0,11€ stroška. Ob predpostavki, da savno uporabljamo dvakrat tedensko je mesečni strošek manj kot 1 €. Nekaj k porabi doda še razsvetljava kabine, vendar je ta poraba zanemarljiva, saj sem uporabil varčno žarnico z močjo 11W.

V naslednjem tednu nas čaka še ureditev ambienta v prostoru. Še vedno se odločam, ali postaviti v prostor wellnes vodno posteljo ali pa ga opremiti z udobnimi sedežnimi vrečami.

Dobre ideje – Savna v lastni hiši (1.del)

Avtor: Brane Kralj
Komentarji uporabnikov