Sproščanje ukrepov: odpirajo se vse trgovine, gostinci bodo lahko stregli v notranjih prostorih …

S ponedeljkom se sproščajo številni ukrepi, ki so veljali zaradi epidemije. Tako bodo lahko vrata odprle vse trgovine, gostinci pa bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih. Odpirajo se tudi nastanitvene kapacitete do 30 sob, ne pa še planinski domovi in večji hoteli ali hostli.

Vlada je na včerajšnji večerni seji znova naredila nekaj korakov naprej pri sproščanju omejitev, ki so v minulih dveh mesecih veljale zaradi epidemije novega koronavirusa. Vlada je dala načelno soglasje za postopno odprtje šol, tako se bodo učenci prve triade in maturantje predvidoma v šolske klopi vrnili v ponedeljek. Z istim dnem bodo vrata odprle še trgovine v trgovskih centrih, ki so bile doslej zaprte, gostinci bodo lahko stregli goste tudi v notranjih prostorih, odpirajo se nastanitvene kapacitete do 30 sob, kampi in glampingi, ne pa še planinski domovi in večji hoteli ali hostli ter nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja. Prav tako zaprti še vedno ostajajo nočni klubi in diskoteke. Začele bodo delovati tudi avtošole.

Kljub sproščanju ukrepov za zamejitev širjenja virusa pa bodo morali ponudniki blaga in storitev pri opravljanju dejavnosti strogo upoštevati pogoje za zajezitev in obvladovanja epidemije; tako bodo lahko blago in storitve ponujali le, če bodo zagotovili minimalen stik s potrošniki in upoštevali navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Na seji vlade sprejeli so sprejeli tudi odločitev, da se z današnjim dnem preneha z razkuževanjem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah. Bodo morali pa upravniki skupne prostore redno čistiti.

Konec prihodnjega tedna, 23. maja, se sproščajo treningi in tekmovanja v ekipnih športih ter rekreativni šport v zaprtih prostorih, z izjemo fitnesov in bazenov. V slednjih še vedno lahko trenirajo le registrirani športniki. Dovoljena bo tudi prostočasna športna vzgoja otrok in mladine, ta ukrep pa je povezan predvsem s počitniškim varstvom.

Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca

 

Komentarji uporabnikov
Tagi