Daruj energijo za življenje!

Za človeški organizem je kri nenadomestljivo zdravilo in je lahko vsakdo med nami potencialni prejemnik krvi, zato si lahko pomagamo le ljudje med seboj. V Sloveniji je medsebojna pomoč v okviru Rdečega križa prerasla v gibanje, katero temelji na globokem humanizmu in zavezanosti k solidarnosti do sočloveka, ki potrebuje kri. Območno združenje Rdečega križa Domžale in ZTM Ljubljana vas vljudno vabita, da se udeležite krvodajalske akcije, ki bo v Domžalah potekala v četrtek, 10. in v petek, 11. januarja 2019, med 7. in 13. uro v Domžalskem domu (Ljubljanska 58).

Območno združenje Rdečega križa Domžale je z bogatimi izkušnjami dobro organizirana in uspešna organizacija, ki pripravlja in organizira krvodajalske akcije na območju Domžal in bivših domžalskih občin skozi vse leto, hkrati pa redno sodeluje z Zavodom za transfuzijsko medicino in organizira krvodajalske akcije v skladu s potrebami zdravstva po krvi.

Naša kri je nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše, kar lahko podarimo. Za potrebe zdravstva in zadostno preskrbo s krvjo je potrebnih kar 400 krvodajalk in krvodajalcev na dan in kar 105.000 na leto. To pomeni, da lahko za reševanje zapleta pri porodu porabijo 5 litrov krvi, ki jo zagotovi 10 krvodajalcev, za zdravljenje opeklin je potrebno več kot 10 litrov krvi, za operacijo presaditve jeter 10 litrov, operacijo srca 3 litre krvi, za nekatere ponesrečence pa se porabi celo 15 litrov krvi, za kar potrebujejo 20 do 30 krvodajalcev.

Kri lahko daruje vsak, ki:

 • je zdrav,
 • star med 18 in 65 let,
 • tehta vsaj 50 kilogramov,
 • zadnje mesece ni imel večje operacije,
 • v zadnjem letu ni prejel transfuzije,
 • moški, ki vsaj tri mesece ni daroval krvi,
 • ženska, ki vsaj štiri mesece ni darovala krvi in v zadnjem letu ni bila noseča.

Krvi nikoli ne smejo darovati:

 • okuženi z virusom HIV in njihovi spolni partnerji,
 • osebe, ki so si kdaj vbrizgavale droge,
 • osebe, ki za spolne odnose prejemajo plačilo ali drogo,
 • okuženi z virusom zlatenice (hepatitis B).

A+: V Sloveniji je najbolj pogosta krvna skupina A (40 odstotkov ljudi), sledi krvna skupina O (38 odstotkov), krvne skupine B je 15 odstotkov, AB pa je zelo redka in jo ima po podatkih RKS le okoli 7 odstotkov ljudi. Pozitiven faktor Rh ima 81 odstotkov ljudi, negativnega pa 19 odstotkov.
En ponesrečenec v prometni nesreči lahko potrebuje toliko krvi, kolikor je da 20 ali 30 krvodajalcev.
Najbolj zaloge krvi v naši državi začnejo kopneti poleti, ko se po naših cestah vozi veliko turistov in je tudi prometnih nesreč več, krvodajalcev, ki so prav tako na počitnicah, pa manj.
Že ti podatki povedo, kako pomembno je darovanje krvi za zdravljenje in reševanje življenj in koliko posameznikov se mora odločiti za to solidarnostno dejanje. Včasih so potrebne izredne krvodajalske akcije, ker odvzeta kri ne traja večno.

Kako je pred odvzemom krvi
Pred odvzemom krvi se morate predvsem počutiti zdrave. Neposredno pred odvzemom lahko pojeste lahek nemasten obrok, na primer kruh z marmelado, popijete čaj, sok ali kavo.
Ko pridete na odvzemno mesto, v sprejemni pisarni poveste svoje osebne podatke in prejmete krvodajalčev list. Sledi laboratorij, kjer iz kapljice krvi, ki vam jo vzamejo iz prsta, določijo orientacijsko krvno skupino in količino hemoglobina. Čaka vas še izpolnjevanje vprašalnika, v katerem boste natančno opredelili svoje zdravstveno stanje in način življenja.

Kako je med odvzemom krvi
V prostoru za odvzem krvi ležete v udoben stol. Medicinska sestra vam skrbno očisti predel na koži, kjer vas zbode z iglo. Lahko rečemo, da odvzem ni toliko neprijeten, da ne bi vsako leto na svetu dalo krvi okoli 80 milijonov ljudi. Kri se zbira v zaprt sistem plastičnih vrečk, ki pozneje omogočajo predelavo. Ves material, ki se uporablja pri odvzemu, je sterilen in za enkratno uporabo, zato se dajalec krvi pri odvzemu ne more okužiti.

Krvodajalcu se navadno odvzame 450 ml krvi, kar je največ 13 odstotkov celotnega volumna krvi. Ta količina je v skladu s svetovnimi standardi in ne ogroža krvodajalčevega zdravja oziroma njegovega počutja, omogoča pa nadaljnjo predelavo krvi na komponente tako, da lahko en krvodajalec pomaga več bolnikom hkrati. Sam odvzem traja približno 5 do 10 minut ob stalni navzočnosti in nadzoru medicinske sestre.

Na srečo je v Sloveniji krvodajalstvo preraslo v pravo solidarnostno gibanje, ki temelji na največjih in najpomembnejših vrednotah, zato se tudi vi lahko v četrtek, 10. ali pa v petek, 11. januarja 2019, med 7. in 13. uro pridružite na krvodajalski akciji, ki bo potekala v Domžalskem domu (Ljubljanska 58).

Za ogled najbolj potrebnih krvnih skupin pa kliknite na www.daruj-kri.si.

Miha Ulčar; Foto: Rdeči križ Slovenije
Komentarji uporabnikov
Tagi