Dan zaljubljencev v Atrij kleti v znamenju omamne žlahtne kapljice družine Leber-Vračko

Žlahtna vinska zgodba in z njo plemeniti vinski cilji domžalske Atrij kleti se zasledujejo po planu, ki so si jih zadali, saj se vsak teden tam predstavi eden izmed priznanih slovenskih vinarjev, ki so obenem tudi člani Vinske nogometne reprezentance Slovenije. Do sedaj so gostili že šest vinskih reprezentantov, vsi pa v Domžale prinesli najboljše kar premore njihova vinska klet. Na Valentinovo sta na parket Atrij kleti stopila Katja in Gregor iz družine Leber-Vračko iz Zgornje Kungote, ki skrbita za zdravje vinskih trt in omamnost njihove žlahtne kapljice. Tokrat je bilo poskrbljeno tudi za glasbene ritme, za kar je poskrbel glasbenik Fonz iz Nizozemske.

Atrij kleti, ki se nahaja na Ljubljanski cesti 106 b v Domžalah, plemenite vinske cilje skupaj z reprezentanti Vinske nogometne reprezentance Slovenije zasledujejo vsak četrtek, ko se s svojimi vini predstavi eden izmed priznanih slovenskih vinarjev. Prijeten ambient pa je več kot primeren za umik od vsakdanjega tempa življenja, kar je možno ob četrtkih, petkih in sobotah od 17. ure dalje. Prostor je zelo primeren tudi za zaključene družbe, saj se tam lahko organizira tudi kakšno praznovanje, zabavo ali pa druženje v krogu prijateljev. Ob dobri kapljici seveda. Poskrbijo pa tudi za prigrizek. V Atrij kleti bodo kmalu pričeli izvajati tudi tečaje za priučitev – pomožna dela v gostinstvu (natakar, kuhar). Več o tem boste izvedeli v nadaljevanju prispevka.

Družina Leber-Vračko

Katja in Gregor sta nam zaupala, da se zgodba o vinu njihove družine Leber-Vračko iz Zgornje Kungote prične davnega leta 1785, o čemer pričajo testamenti iz tistega časa. Se pravi, da je bila pri njih že takrat vinogradniška kmetija. Na njihovi družinski kmetiji bivajo tri generacije, ki se med seboj dopolnjujejo v delu, idejah, motivaciji, inovativnosti in tradiciji, obenem pa ohranjajo temeljna načela pridelave vina iz starih časov. Poleg vinogradništva, njihovi vinogradi se raztezajo na petih hektarjih in so zasajeni s tipičnimi štajerskimi belimi sortami, se na kmetiji ukvarjajo tudi z živinorejstvom, za kar skrbi Katjina sestra Barbara z Jernejem. Katja in Gregor pa skrbita za zdravje vinskih trt in omamnost njihove žlahtne kapljice. Njihove lege vinogradov omogočajo optimalno izpostavljenost sončnim žarkom, pridne roke pa skrbijo za zdravje in lepoto vinske trte. Vse grozdje je ročno potrgano, s premišljeno selekcijo v trgatvi pa zagotavljajo najboljšo kvaliteto grozdja za njihova vina. Ta brezkompromisni pristop zahteva v celoti zrelo in zdravo grozdje, le tako lahko posamezne sorte pokažejo svoj potencial in njihove posebnosti. V kleti je potem potrebno le ohraniti, kar se je v grozdju skrivalo. Vina sveže linije so zorjena v inoks cisternah, vina posebnih leg in posebnih letnikov pa zorijo v Barrique sodčkih ali amfori.

Vina družine Leber-Vračko ponujajo svežino in prijetno aromo.

Po besedah Katje delajo največ na pridelavi svežih vinih, kot sta Rumeni muškat in Sauvignon. V zadnjih letih pa dajejo poudarek tudi na zorenju vin v lesenih sodih (Charodnay in Sivi pinot), pridelavi penečih vin ter Roseja iz modrega pinota in rumenega muškata. Na leto napolnijo okrog 40.000 steklenic vina, je pa število seveda odvisno od letine, na to pa vpliva vreme. Posebno skrb namenjajo estetiki, v kar se vključujejo tudi sami, saj so steklenice njihovih vin in etikete oblikovane premišljeno, s tem pa poudarjajo tudi kakovost njihovih vin. Sicer je to precej netipična podoba za štajerski konec, vendar je njim ter tudi njihovim odjemalcem vizualna podoba vključno z vsebino všeč.

Zaradi bližine meje z Avstrijo s svojimi vini nagovarjajo avstrijske kupce, na štajerskem koncu pa bolj prestižne restavracije. Seveda pa je degustacija in nakup njihovih vin možen tudi doma na kmetiji. Ker je Avstrijska Štajerska turistično zelo razvita regija, zadnja leta čutijo povečan obisk turistov, ki si za spomin domov vzamejo njihovo steklenico vina.

Valentinovo predstavitev vin družine Leber-Vračko je popestril glasbenik Fonz iz Nizozemske.

V njihovi domači regiji sicer pogrešajo večjo povezanost med ponudniki vin in drugimi ponudniki storitev in proizvodov, zato zaenkrat potekajo bolj individualne povezave, ki sta si jih Katja in Gregor ustvarila z avstrijskimi prijatelji, prisotna pa sta tudi na Lentu v Mariboru. Seveda jim v prihodnosti ne manjka načrtov. Zaupata nam, da so v fazi načrtovanja nove investicije in sicer si želijo zgraditi turistično vinski objekt z degustacijskim prostorom, restavracijo in sobami. Menita namreč, da je tudi zaradi bližine avstrijske meje, v njihovi regiji turizem velik potencial in obenem priložnost. Potreben je samo pogum, ki ga po videnem Katji in Gregorju ne manjka.

Gregor je tudi član Vinske nogometne reprezentance Slovenije, za katero pravi, da je res odlična stvar, saj se na ta način vinogradniki družijo med seboj. Prav tako je še dodal, da je Atrij klet ena izmed prvih vinotek, ki je začela povezovati vinogradnike nogometne reprezentance tudi na takšen način, kot je promocija.

V družini Leber-Vračko ohranjajo temeljna načela pridelave vina iz starih časov.

Naslednji vinogradnik, ki se bo v Atrij kleti predstavil s svojimi vini, bo Vinogradništvo Kaloh iz Stolnega vrha pri Mariboru, svoje steklenice z opojno pijačo pa bodo odpečatil v četrtek, 21. februarja 2019, ob 17. uri.

Odprte prijave za tečaj: pomožna dela v gostinstvu (natakar, kuhar)

V Atrij kleti bodo kmalu pričeli izvajati tudi programe izobraževanj in sicer že zbirajo prijave za tečaj za priučitev – pomožna dela v gostinstvu (natakar, kuhar). Teh poklicev v Sloveniji primanjkuje, zato so takšni tečaji več kot dobrodošli. Več informacij o tečaju dobite na telefonski številki: 031 837 848. Pred izvedbo tečajev, bodo pripravili tudi informativni dan, kjer boste prejeli vse potrebne informacije.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

Komentarji uporabnikov
Tagi