Dan domžalskega farnega žegnanja z novomašnikom Rokom Pogačnikom

“Moli, moli rožni venec, ljubljeni slovenski krov, zvesto nad teboj počival bo Marijin blagoslov!”

Spet je tu mesec oktober, mesec, ki je na poseben način posvečen rožnovenski Materi božji. Ali kdaj pomislimo, kako lepo ime ima ta molitev? Rožni venec! Kakor da bi se sprehajali po čudovitem rožnem vrtu in med najlepši molitvi, med Gospodovo molitev in molitev Zdrave Marije, vpletali skrivnosti o Jezusovem življenju na zemlji – od skrivnostnega spočetja, rojstva, darovanja, najdenja v templju, njegovega sprejetja odrešenja, pa do popolnega darovanja na križu. Častimo ga ob njegovem vstajenju, vnebohodu, prejetju svetega Duha in povzdignjenju Device Marije v Kraljico nebes. To, na videz preprosto ponavljajočo se molitev pa ob premišljevanju razumemo kot povzetek celotnega evangelijskega oznanila, ob katerem odmeva večni Marijin magnifikat.

Enega izmed večjih praznikov župnije Domžale predstavlja obletnica posvetitve cerkve, tako imenovano farno žegnanje. V domžalski župniji se od leta 1978 praznuje žegnanje na rožnovensko nedeljo, oziroma prvo nedeljo v oktobru, kar naj bi sovpadalo z obletnico župnije in posvetitve oltarja. To je za župnijo vesel in prazničen dan.

Nedelja, 6. oktobra 2019, je bila res vesela in praznična, saj je na dan farnega žegnanja sveto mašo ob osmi in deseti uri daroval novomašnik Rok Pogačnik, ki je bil pred dvema letoma na praksi v župniji Domžale. Na obeh mašah, pri katerih je somaševal domžalski župnik mag. Klemen Svetelj, je faranom podelil tudi novomašni blagoslov.

Vstopili smo v mesec oktober, mesec molitve, mesec rožnega venca. “Molitev lepa za vsak dan, le moli rad jo, o kristjan …,” nas je vabila cerkvena pesem, ki so jo zapeli pevke in pevci cerkvenega MePZ župnije Domžale, ki so celo mašo prepevali pesmi o Mariji. Rožni venec govori o Kristusovi skrivnosti. V litanijah to molitev celo imenujemo sveti rožni venec. To pa zato, ker se v njej poglabljamo v samo skrivnost Božje prisotnosti v našem življenju.

Novomašnik Rok Pogačnik se je v pridigi dotaknil vsakega izmed navzočih, ne glede na starost. Vsak je prepoznal sebe, lahko tudi večkrat, saj se prevečkrat izgovarjamo in pregovarjamo o stvareh, ki so v življenju samoumevne in nujne. Ob koncu pridige nam je novomašnik podal novomašniški blagoslov ter se zahvalil vsem faranom, da so molili zanj, ko je bil v domžalski župniji na praksi in tudi takrat, ko je bil na Poljskem. Ob koncu svete maše sta se Urška in Peter Pavli v imenu vseh faranov zahvalila novomašniku s skromnim darilom ter mu zaželela vse dobro v pastirski službi kaplana v župniji Ribnica.

Oktober je v pravem pomenu mesec svetega rožnega venca. 7. oktobra namreč obhajamo praznik blažene Device Marije presvetega rožnega venca, 13. oktobra pa se spominjamo zadnjega prikazanja v Fatimi, pri katerem se je sveta Devica razodela kot rožnovenska Mati Božja. Bog je v svojem usmiljenju podelil tej molitvi posebno učinkovitost tako za ohranitev vere kot za obrambo Cerkve pred sovražniki in tudi za obvarovanje sveta pred vojnimi katastrofami. Ker namreč rožni venec ponavzoča Marijo, je najmočnejše orožje proti satanu. Kraljica miru je poseben pomen pripisala skupni molitvi rožnega venca v družini. V trenutku razbesnelega napada peklenskih sil na družino, ima rožni venec moč zvezati zmaja in obvarovati družino pred njegovim zalezovanjem.

Podarimo v tem mesecu Materi Božji vsak dan dar molitve rožnega venca skupaj zbrane družine. Z nebes se bo na nas izlila ploha milosti. Zato: “Kraljica venca rožnega naj celi svet ti hvalo da. Je človek star že ali mlad, naj rožni venec moli rad. Kraljica venca rožnega, ima v naročju Jezusa. Pa v rokah rožni venc drži, želi da molimo ga vsi.”
Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi