Citrarske strune že tretjič izzvenele na koncertu v Domžalah

V nedeljo, 15. januarja 2017, je bil v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale zelo zanimiv citrarski koncert, že tretji po vrsti. Društvo Lipa Domžale, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale je v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti RS, Območne izpostave Domžale organizirala domžalski citrarski koncert. Skupaj sta pripravila čudovit in pester program.

V uvodu koncerta je vse obiskovalce in nastopajoče pozdravila predsednica Društva Lipa Metka Zupanek, koncertni program pa je povezoval in na njem tudi sodeloval s citrami in violino, predsednik Citrarskega društva Slovenije, prof. Peter Napret.

Na odru so se zvrstili Citrarska skupina Notice iz Lipe, Banda citrarska iz KD Ihan s tenoristom Klemenom Torkarjem, ki je s svojim žametnim glasom osvojil poslušalce v nabito polni dvorani, Citrarska skupina Siničke , mentorica je Damjana Praprotnik, kitaristke Strunice in čelist Jan Pavlica. Obiskovalcem koncerta sta močno ogrela dlani duo Janja Brlec, izjemna citrarka, ki se jo spominjamo iz zadnjega šova Slovenija ima talent ter prof. Peter Napret, ki jo je spremljal z violino.

Res bogat večer, ki je ob milih zvokih citer ter violine minil prehitro. Ob koncu so podelili šopke nastopajočim, zatem pa so vse skupine zaigrale skupaj še eno pesem ter s tem zaključili nadvse uspešen koncert.

Prof. Peter Napret je na AG v Ljubljani diplomiral iz violine. Citre je študiral na Tirolskem konzervatorju v Innsbrucku. Je avtor številnih strokovnih člankov in citrarskih priredb skladb. V Domžalah uči citrarsko skupino pri Društva Lipa in skupino citrark pri Kulturnem društvu Ihan. Za uspešno delo in odlične dosežke na glasbenem področju je prejel Gallusovo listino.

Dokaz, da ljudje še vedno radi poslušamo tovrstno glasbo ter gledamo citrarje in kitariste, kako so spretni s prsti, ki tekoče drsijo po mnogih strunah, je bila polna dvorana obiskovalcev ter dolgi aplavzi, ki povedo vse.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov