Bralni klub v Knjižnici Domžale: Koko Dajsa

V ponedeljek, 3. decembra 2018, so v svojo družbo ponovno vabili muzealci, gledališčniki, glasbeniki in številni drugi kulturni delavci, ki na »Ta veseli dan kulture« pripravljajo številne razstave, vodene oglede, delavnice, predstave, koncerte in druge dogodke, ki so obiskovalcem ponovno na voljo brezplačno. Ob obletnici Prešernovega rojstva je tako še posebej slovesno, saj smo simbolno vstopili v evropsko leto kulturne dediščine.

Ob veselem dnevu kulture so v organizaciji MIŠ založbe ter Knjižnice Domžale v ponedeljek, 3. decembra 2018, pripravili pogovor s pisateljico in kritičarko Mašo Ogrizek in z  Miho Hančičem, ki je avtor stripov, ilustrator in diplomirani likovni pedagog. Prisluhnili so jima učenci Osnovne šole Dragomelj, seveda pa so bili na pogovor, ki ga je vodila Nives Podmiljšak, vabljeni tudi ostali ljubitelji kakovostnih knjig.

Na dan obletnice Prešernovega rojstva so svoja vrata že osemnajstič zapovrstjo odprle kulturne ustanove in druge organizacije, ki so pripravile bogat kulturni program. 140 organizatorjev v 54 krajih po Sloveniji je skupno pripravilo več kot 320 dogodkov, namenjenih vsem starostnim skupinam. Z dnevom odprtih vrat v slovenski kulturi ob 3. decembru, obletnici Prešernovega rojstva, je ministrstvo začelo v Prešernovem letu 2000. Z leti se je pobuda preoblikovala v »Ta veseli dan kulture« in prerasla v množičen kulturni dogodek, na ta dan se najlepše združujeta dostopnost in želja ljudi po doživetju kulture. Prav zato je Ministrstvo za kulturo v nedeljo v Narodni galeriji v Ljubljani organiziralo simbolno odprtje evropskega leta kulturne dediščine v Sloveniji.

Maša Ogrizek (1973), po izobrazbi univerzitetna diplomirana sociologinja kulture in filozofinja, je od leta 2008 samozaposlena v kulturi kot kritičarka in književnica. Svoje knjižne recenzije, intervjuje in članke s področja sociologije vsakdanjega življenja je doslej objavljala v Delovih Književnih listih, Bukli, Dnevnikovem Objektivu, Pogledih in Obrazih; knjižne recenzije piše tudi za radio Slovenija. Piše za otroški reviji Ciciban in Galeb. Živi in dela v Ljubljani.

»Meni od nekdaj očitajo, da živim z glavo med oblaki. Enako velja za moje pisanje. Če naredim prispodobo s fotografijo: vedno me zanima tisto, kar je zunaj kadra, kar ni vidno. Prvi impulz je praviloma košček realnosti, ampak potem me domišljija nosi čisto po svoje. A ne le domišljija, pomembno vlogo ima tudi nezavedno,« je dejala Maša. Za sabo ima že bogato Bibliografijo: Leposlovje za otroke in mladino: (2013) Sinjerdeča, Založništvo tržaškega tiska, (2014) Slon na drevesu, Založništvo tržaškega tiska (uvrščen med pet nominirank za Nagrado Kristine Brenkove 2014 za izvirno slovensko slikanico), (2016) Ko-Ko-Krišna, Založništvo tržaškega tiska, (2017) Krasna zgodba, MIŠ založba, (2017) Gospa s klobukom, Mladinska knjiga, uvrščena med pet nominirank za Levstikovo nagrado 2017 in (2018) Koko Dajsa v mestu, MIŠ založba.

Miha Hančič (1986), ki se podpisuje kot miha ha, je avtor stripov, ilustrator in skejter. Diplomiral je na Pedagoški fakulteti s svojim avtorskim stripom Obisk. Pri Stripburgerju je izšel njegov mini strip Milda, svoje ilustracije je imel razstavljene na 10. bienalu ilustracij, za ilustracije v knjigi Moje ime je Skywalker pa je letos prejel prvo zlato hruško. Stripe objavlja v revijah Galeb, Ciciban in Stripburger. Kadar Miha ne riše, se sprehaja po gozdovih, rad gre na izlete visoko v gore, se nauči kak nov trik na skejtu, s prijatelji igra družabne igre ali pa v družbi svojih mačk bere dobre knjige. Zelo rad ima čokolado, ne mara pa solate, ne zato ker je zelena, ampak zato ker je kisla. Ilustriral bo Lahkonočnice Žige X Gombača, Damjane Kenda Hussu in Jane Bauer.

Na projekcijskem platnu smo lahko videli postopke pisanja in risanja, barvanja in vseh drugih stvari, ki pripeljejo do končnega cilja, tiska knjižice ali stripa pri založbi. Ker sta gosta tako izčrpno pripovedovala o svojem ustvarjanju, je seveda privedlo do veliko vprašanj po uradni predstavitvi, ki so jih postavljali učenci Osnovne šole Dragomelj. Gosta sta bila s pravo izbiro vprašanj kar presenečena, saj so učenci njuna dela večinoma že prebrali, zato sta vsem z navdušenjem odgovarjala o njunem ustvarjanju, izdala pa sta tudi kar nekaj skrivnosti, ki privedejo do končnega izdelka, to je slikanice ali stripa, ki jih otroci radi vzamejo v roke.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi