Bodi UP! in predlagaj nov slovenski glagol

Slovenska filantropija je s 1. septembrom začela s kampanjo Bodi UP!, da bi prostovoljci prišli do glagola. S kampanjo spodbuja prostovoljstvo tudi med mladostniki.

Bodi UP! je kampanja, s katero Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, povezuje prostovoljce in širšo javnost, da na eni strani dobimo glagol, ki bi enostavno opisal opravljanje prostovoljskega dela, in na drugi spodbudimo razpravo o prostovoljstvu med učenci in dijaki.

Prostovoljstvo je UP, saj je več kot le skupek dobrih dejanj, je način razmišljanja in življenja, prostovoljstvo povezuje in spodbuja solidarnost, prostovoljstvo je usmerjeno k boljšemu življenju, sobivanju in posledično boljši prihodnosti. In prostovoljstvo dejansko omogoča vsakemu spremeniti svet in družbo okoli sebe.

Za mladostnike so pripravili natečaj za esej, v katerem razmišljajo o jezikovnih možnostih, pa tudi o tem, kaj prostovoljstvo pravzaprav je in kakšna je njegova vloga v družbi. Pomembno je, da se otroci s prostovoljstvom spoznajo, da se o njem pogovarjajo, da prostovoljstvo postane del odraščanja. Izkušnje že danes kažejo, da prostovoljske dejavnosti na šolah prispevajo k boljši šolski klimi, hkrati pa otroci svoje prostovoljske izkušnje cenijo in se k prostovoljstvu vračajo v različnih življenjskih obdobjih. Zato Slovenska filantropija še posebej vabi šole, da se na natečaj, ki bo potekal do 31. oktobra, odzovejo.
 

Tudi vsi ostali posamezniki, ki jih bodisi zanima slovenski jezik, se ukvarjajo s prostovoljstvom, ali pa jim bo iskanje nove besede tako ali drugače izziv, lahko sodelujejo s svojim predlogom, ki bi lahko nadomestil zvezo opravljanje prostovoljskega dela. Od 1. septembra do 31. oktobra lahko vsak posameznik, ki je dopolnil 15 let, v spletni aplikaciji na Facebooku odda svoj predlog nove besede in hkrati glasuje za najboljši predlog po njegovem mnenju. O novi besedi lahko razmišljajo tudi družine, saj smo pripravili nagrade, ki bodo razveselile prav vse generacije. Med vsemi, ki bodo svoj glas oddali za enega od predlogov, pa bodo tedensko izžrebali nagrajence, ki bodo prejeli majico in zapestnico s podobo kampanje.

Čistilci čistijo, peki pečejo, zdravniki zdravijo in natakarji strežejo, mi pa v najboljšem primeru volontiramo, kar je brezUPno!

Najboljše predloge bo izbrala strokovna komisija, katere član je tudi Boštjan Gorenc – Pižama, ki je za kampanjo posnel tudi televizijski in radijski spot. Komisija bo na posebni slovesnosti 5. decembra, ob mednarodnemu dnevu prostovoljstva, razglasila zmagovalne predloge, ki se bodo potegovali za vpis v korpus Slovenskega knjižnega jezika.

UPamo, da bo med njimi tudi beseda, ki nam bo vsem olajšala delo. Da bomo naslednjič lahko rekli: »Vsi, ki smo Očistili Slovenijo, smo tudi _________.«

Danes Bodi UP za prostovoljce in predlagaj novo besedo, jutri pa se jim priključi in ostani Vedno UP.

Več informacij boste našli na:

http://www.prostovoljstvo.org/aktivnosti/promocija/bodi-up

https://www.facebook.com/prostovoljstvo.org?sk=app_497186066978089

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov