Blagoslov traktorjev pri svetem Martinu v Dobu pri Domžalah

Svoje dni si bili konji glavna delovna sila na kmetijah, z modernizacijo in napredkom pa so konje zamenjali traktorji, ki so postali nepogrešljivi del kmetij, tako kot včasih konji. Ni namreč prave kmetije brez traktorja in ostale kmetijske mehanizacije, ki kmetom omogočajo lažje in hitrejše delo. V nekaterih župnijah poleg tradicionalnega blagoslova konj, avtomobilov in koles ter tudi drugih blagoslovov, tekom koledarskega leta izvedejo še blagoslov traktorjev in kmetijske mehanizacije. To tradicijo ohranjajo tudi v župniji sv. Martina v Dobu pri Domžalah.

V župniji sv. Martina v Dobu pri Domžalah imajo na nedeljo Kristusa, Kralja vesoljstva tradicionalni blagoslov traktorjev in kmetijske mehanizacije. Traktorji kmetom nudijo pomoč in so jim pri njihovem delu v veliko oporo, zato je po besedah župnika Jureta Ferleža prav, da jih skupaj z lastniki blagoslovijo in prosijo Boga za varstvo in pomoč.

Blagoslov traktorjev in kmetijske mehanizacije je potekal po deseti maši, ko se je župnik z ministranti sprehodil mimo številnih traktorjev, pred katerimi so stali njihovi lastniki. Med njimi pa je bilo možno opaziti tudi mladega  traktorista s svojim mini traktorjem na pedala, ki je seveda ravno tako prejel blagoslov.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Anton Dimc

Komentarji uporabnikov
Tagi