AvtoPORTRET – zadnja likovna razstava v letošnjem letu

V tem prazničnem času je Likovno društvo Mengeš v Kulturnem domu Mengeš na ogled postavilo letošnjo zadnjo razstavo. Odprtje razstave je bilo v sredo, 19. decembra 2018. Številne obiskovalce je nagovorila predsednica Leonida Goropevšek in pozdravila goste: župana Franca Jeriča, podžupana Boga Ropotarja, častnega člana Občine Mengeš Jožeta Mlakarja ter predstavnika JSKD OI Domžale Mateja Primožiča.

V nagovoru je na kratko povzela definicijo portreta in avtoportreta in zgodovino teh upodobitev, od Mone Lize Leonarda da Vincija, Rembrandta, Zorana Mušiča in Gabrijela Stupice. Poudarila je: «Preden smo se lotili izdelavo naših  avtoportretov, ki jih danes predstavljamo kot skupinsko sliko, smo za vajo, za učenje risali, prerisovali in opazovali portrete drugih avtorjev. Portreti so nastajali v tehniki pastela. To je bil za večino članov društva velik izziv, saj se tehnike pastela redko poslužujemo. Pri spoznavanju zakonitosti risanja s pastelom nam je bilo mentorstvo naše članice, podpredsednice društva Milice Tomšič, ki tehniko pastela obvladuje do potankosti, v veliko pomoč. Pri tem moram omeniti, da pri izdelavi portretov brez strokovne pomoči z napotki in usmeritvami našega mentorja Lojzeta Kalinška tudi nebi šlo. Zato, hvala obema.«

Na stenah je razstavljeno v skupinskem mozaiku 15 likovnih del članov društva avtoportretov v akrilu ter 30 portretov v suhem pastelu.

Prireditvi sta s svojim glasbenim programom dodala praznični čarobni pridih pianist Miran Juvan  in izjemna vokalistka Anastazija Juvan, zveneli so zvončki in Mona Liza … ter požela velik aplavz.

Spregovorila sta tudi mentor Lojze Kalinšek, ki je pohvalil delo v društvu in izrazil ponos ob dejstvu, da je društvo na nivoju države letos v tekmovanjih ZLDS zasedlo tretje mesto in prejelo bronasto paleto.

Prvi predsednik in ustanovitelj društva ter častni občan Občine Mengeš Jože Mlakar je ob odprtju razstave pohvalil društvo in izrazil ponos, da se je v dobrih dvajsetih letih razvilo v enega vodilnih amaterskih likovnih društev v Sloveniji, kar dokazuje na dobro delo v društvu.

Jože Mlakar je izrazil ponos, da se je društvo v dobrih dvajsetih letih delovanja razvilo v enega vodilnih amaterskih likovnih društev v Sloveniji.

Na stenah je razstavljeno v skupinskem mozaiku 15 likovnih del članov društva avtoportretov v akrilu ter 30 portretov v suhem pastelu. Razstava bo na ogled do 14. januarja 2019 ,ob sredah med 10. in 12. uro, ter med 18. in 20. uro. Ogled je možen tudi ob dnevih predstav eno uro pred predstavo.

Besedilo in fotografije: Binca Lomšek

Komentarji uporabnikov
Tagi