Amsterdam družno obiskali Društvi Lipa Domžale in Most Ajdovščina

Prijateljske vezi med Univerzama za tretje življenjsko obdobje Lipa Domžale in Most Ajdovščina so se še poglobile na skupnem potovanju po Nizozemski, deželi rož, od 14. do 18. aprila 2016.

Že na poti so obiskali nemško srednjeveško mestece Rothenburg, kjer je služboval Primož Trubar. Na Nizozemskem pa so si ogledali borzo cvetja v Aalsmerju, noro koliko vrst in barv v množici palet, se povzpeli na 180 metrov visoki razgledni stolp v pristaniškem mestu Rotterdam, pogledali evropsko sodišče in parlament v Den Haagu. Poleg tega so se sprehodili ob Severnem morju in po čudovitem parku tulipanov Keukenhof.

Obiskali so vasico Zaanse Schans, kjer Holandci prikazujejo svojo nacionalno tradicijo – izdelavo lesenih cokel, pridelavo odličnih sirov in mletje na znamenitih mlinih na veter.

Največ časa so se zadržali v Amsterdamu, neke vrste severnih Benetkah. Ogromno mesto je prepredeno s kanali, množico mostov in vse zgradbe, kraljeva rezidenca, trgovske, obrtniške, cerkvene kot tudi bivanjske, so zidane na lesenih pilotih. Vožnja z ladjico po kanalih je bila zato izredno doživetje, prav tako ogled brusilnice diamantov, po katerih Amsterdam tudi slovi. Individualno so si ogledali še nacionalni Rijks muzej, Van Goghov muzej ali muzej Heineken piva, ali pa so se samo sprehodili po živahnih trgih in mostičkih.

Jožica Polanec je celotno popotovanje enkratno vodila in dopolnila videno z izjemno mnogo zgodovinskimi, tehničnimi in etnološkimi zanimivostmi. Zadovoljni, polni novih spoznanj in lepot, so se po dolgi nočni vožnji vrnili v Domžale in Ajdovščino.

Več foto utrinkov s potovanja po Nizozemski si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Zlatka Levstek; Foto: Marjan Levstek
Komentarji uporabnikov