Ameriški čebelarji obiskali nov domžalski Apiterapevtski učni čebelnjak

Se sprašujete, kaj vse sploh spada pod apiterapijo? Odgovor je ta, da je to vsakršna uporaba čebeljih pridelkov: »Že če uživate med, je to apiterapija, cvetni prah ali katerikoli drugi produkt čebel.« Čebela ima šest produktov – tri iz narave in tri iz svojih žlez. Vse, kar čebele izdelajo je hranljivo in zdravilno. »Iz žlez pridobimo čebelji strup, vosek in matični mleček, med, cvetni prah in propolis pa čebela nabere iz narave.«

Na Domžalski čebelarski učni poti, ki poteka med učnim čebelnjakom v parku pod Močilnikom v Dobu novim Apiterapevtskim učnim čebelnjakom pri Centralni čistilni napravi Domžale – Kamnik, se nahaja veliko zanimivosti. Na posebnih točkah vas čakajo panoji, na katerih je v sliki in besedi na očem postavljeno bogato izročilo čebelarjev iz Domžal in okolice. Čebelarska učna pot je dolga skoraj 5 kilometrov in povezuje čebelarski društvi Krtino-Dob ter Domžale.

Če se na pot podate izpred parka pod Močilnikom v Dobu, nadaljujete ob Rači, pod Šumberkom ter ob Kamniški Bistrici vse do Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik, vas bo pot popeljala skozi pisano paleto travnikov in polj, kjer spoznate delo čebeljih družin, saj čebele letajo po neštetih cvetovih, na katerih oprašujejo ter hkrati nabirajo medičino. Čebelarska učna pot se konča pri Centralni čistilni napravi Domžale – Kamnik, kjer so domžalski čebelarji ob pomoči Občine Domžale pred kratkim zgradili nov apiterapevtski učni čebelnjak.

Ameriški čebelarji so si z zanimanjem ogledali nov domžalski Apiteraptevtski učni čebelnjak.

Apiterapevtski učni čebelnjak pri Centralni čistilni napravi Domžale – Kamnik so si v soboto, 12. oktobra 2019, prišli ogledati tudi gostje iz Amerike. Pričakala jih je mlada čebelarka in apiterapevtka “Gospodična Medična” Nika Pengal, ki jih je popeljala po notranjosti čebelnjaka ter po bližnji okolici.

Dvanajst ameriških čebelarjev si je z zanimanjem ogledalo čebelnjak, ki sicer prve marljive delavke pričakuje na pomlad, ko bodo pred in za čebelnjakom posejali tudi medonosne rastline ter zelišča. Po besedah Nike Pengal je h gradnji veliko pripomogla tudi Občina Domžale, za kar se jim iskreno zahvaljuje, sedaj pa je na Čebelarskem društvu Domžale, da nadaljujejo začrtano pot. Ne dvomimo, da bo Apiterapevtski učni čebelnjak zaživel v vsej svoji lepoti in da se bo v njem dogajalo marsikaj; od srečanja čebelarjev, šolskih in vrtčevskih ekskurzij do apiterapij in predavanj.

Ameriške čebelarje je v novem Apiterapevtskem učnem čebelnjaku sprejela “Gospodična Medična” Nika Pengal.

Z biodinamičnim metodo čebelarjenja se ljubitelji narave trudijo uporabljati tudi apiterapijo. Postavljene imajo AŽ panje, ki so z zadnje strani urejeni tako, da omogočajo postopke različnih terapij. Za panji je urejen prostor, kjer se bodo v bližnji prihodnosti morda izvajale masaže z medom, terapije za dihala, zvočno terapij … Odzivi iz vsega sveta kažejo, da je morda čas, da se vrednotenje apiterapije spremeni. Takšna praksa bi bila v Sloveniji, kot zibelki sodobnega čebelarstva in apiterapije več kot primerna in dobrodošla. Tako za nacionalno zdravje, kot tudi za prepoznavnost na turističnem zemljevidu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi