Alzheimer caffe: Umovadba, za bistre možgane v poznih letih

V Knjižnici Domžale se je v ponedeljek, 21. septembra 2015, pričel novi cikel pogovorov o Alzheimerjevi bolezni. V skupnem sodelovanju Knjižnice Domžale in Doma upokojencev Domžale se pogovori vrstijo s priznanimi strokovnjaki s področja demence in Alzheimerjeve bolezni v programu Alzheimer caffe. Običaj je tudi, da obiskovalcem pred vhodom v dvorano, pred pogovorom vedno ponudijo tudi čaj in kavo.

Tokrat je bil gost večera dr. Vojko Kavčič, ki je pri založbi Miš izdal ponatis knjige "Umovadba, za bistre možgane v poznih letih". Pogovor je vodila Cveta Zalokar, pogovora pa so se udeležili še lastnik Založbe Miš, Janez Miš, direktorica Knjižnice Domžale mag. Barbara Zupanc Oberwalder, direktorica Doma upokojencev Domžale mag. Nataša Zalokar ter številni obiskovalci, ki so napolnili dvorano do zadnjega kotička.

Pogovora se je udeležila tudi Irena Miš Svoljšak, ki je tudi urednica knjige dr. Kavčiča, Umovadba. Obiskovalcem je iz prve roke predstavila to izjemno zanimivo in dobro knjigo. O knjigi je povedala: "Knjiga Umovadba za bistre možgane v poznih letih nam poučno in razumljivo razlaga dogajanje v možganih, nevrodegenerativne bolezni in napotke, kako ohraniti bister um in zdrave možgane skozi celo življenje. V prvem delu poljudno opisuje možgane, njihovo strukturo in funkcije ter bralcu razloži, kaj se z možgani dogaja, ko se le ti starajo. Velik poudarek je na tem, kaj vse lahko sami storimo, da ohranimo čim bolj bistre možgane – od prehrane do gibanja, socialnih stikov in vključno različnih oblik vadbe. Knjiga nam opiše tudi demenco, s poudarkom na alzheimerjevi bolezni, pri čemer avtor ne pozabi na skrb za bolnika z demenco in napotke njihovim skrbnikom in bližnjim. V drugem delu knjige so praktične vaje za krepitev možganov ter barvna priloga, kjer so prikazane nazorne sheme dogajanja v naših možganih ter še nekaj dodatnih vaj v barvah. Zelo dobro spremno besedo je napisal dr. Simon Brezovar z Nevrološke klinike UKC v Ljubljani, ki je knjigo strokovno pregledal in avtorju svetoval določene rešitve."

Cveta Zalokar je tako kot vedno spretno vodila pogovor, dr. Vojko Kavčič pa je pogovor nadgradil tudi s Power point prezentacijo. Ob koncu pogovora so obiskovalci zastavili še nekaj vprašanj, na katere je dr. Kavčič strokovno odgovarjal, zatem pa sta se gostu večera dr. Vojku Kavčiču ter voditeljici pogovora Cveti Zalokar z lepimi šopki zahvalili direktorici Knjižnice Domžale ter Doma upokojencev Domžale.

Dr. Vojko Kavčič, sicer doma iz Komna na Krasu, je po diplomi iz psihologije odšel v Ameriko, kjer je doktoriral iz eksperimentalne psihologije, zdaj pa je že od leta 2000 zaposlen kot raziskovalec za kongnitivno in vedenjsko psihologijo Univerze v Rochestru. Demenca in alzheimerjeva bolezen sta že dolgo eno od področij njegovega raziskovanja, ki mu je posvetil več člankov, Umovadba pa je njegovo prvo poljudnoznanstveno delo na to temo. V njem nas dr. Kavčič najprej v uvodu seznani z anatomijo možganov ter njihovim delovanjem, potem pa počasi preide na procese, ki se dogajajo med njihovim staranjem in vse pogosteje vodijo do demence in nastanka alzheimerjeve bolezni (pri kateri so ključni dejavniki možganske kapi in poškodbe glave, dedne zakonitosti, srčno-žilni dejavniki, depresija, čezmerna teža in sladkorna bolezen). Več študij je pokazalo, da nizek nivo izobrazbe izkazuje povečano tveganje za to bolezen in da visoka intelektualna aktivnost zavira njen razvoj, zato je ves drugi del knjige, ki vsebuje raznovrstne vaje za urjenje možganov, namenjen njihovi praktični krepitvi in ohranjanju raznovrstne možganske sposobnosti (od vadbe pozornosti in krepitve raznih vrst spomina do vaj za urjenje prepoznavanja perspektiv in vidno-prostorskega zaznavanja). Izvrstno zasnovana knjiga, ki dobesedno daje misliti.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov