Alzheimer caffe – dr. Božidar Voljč: Motnje inkontinence pri starostnikih

V organizaciji Cvete Zalokar, Doma upokojencev Domžale ter Knjižnice Domžale se v prostorih Knjižnice Domžale enkrat mesečno odvijajo pogovori o demenci in boleznih starostnikov. Pogovore o težavah starostnikov so poimenovali Alzheimer caffe. Na srečanja vedno povabijo različne strokovnjake in zdravnike za različne starostne bolezni. Tako se je v četrtek, 20. oktobra 2016, odvijal pogovor o motnji inkontinence pri starostnikih, gost pa je bil dr. Božidar Voljč. Pogovor sta vodili Cveta Zalokar in mag. Nataša Zalokar.

Udeleženci srečanja so lahko med drugim slišali, da poznamo pet vrst inkontinence. Prva je Urinska inkontinenca, to je nehoteno uhajanje urina, lahko pa se pojavi v kateremkoli starostnem obdobju, najpogostejša pa je pri starostnikih. Je dvakrat pogostejša pri ženskah kot pri moških. Pri ženskah se lahko pojavi med 25. in 55. letom in je okoli 20-odstotna, pri starostnikih po upokojitvi pa celo okoli 50%, tako pri ženskah kot pri moških. Urinska inkontinenca je zelo obremenilna za bolnika, saj ga spravlja v zadrego, lahko pa pride tudi do okužb sečnega mehurja in ledvic. 

Druga je Urgentna inkontinenca. Pri tej gre za posledico motnje v delovanju mehurja, pri čemer je potreba po odvajanju tako na hitro, da pride do uhajanja urina, še preden uspe bolnik priti do stranišča. Najpogostejši vzrok za to vrsto inkontinence je okužba sečil, nastane lahko tudi zaradi pomanjkanja estrogena po menopavzi ali pa zaradi nevroloških bolezni kot so možganska kap in demenca.

Tretja je Stresna inkontinenca. Tu pride do nehotenega uhajanje urina med obremenitvijo. Lahko je to kašljanje, napenjanje, kihanje, smejanje, dvigovanje bremen in še več podobnih vzrokov. Ta oblika inkontinence se najpogosteje pojavlja pri ženskah. Vzrok je pogosto oslabljeno medenično dno zaradi prevelike telesne teže, nosečnosti, porodov ali težkega dela. Pri moških lahko nastane ta vrsta inkontinence po operaciji prostate.

Četrta je Prelivna inkontinenca. Ta se odraža kot nenadzorovano uhajanje majhnih količin urina iz polnega sečnega mehurja. Ko postane mehur prenapolnjen, se pritisk v njem tako poveča, da pride do odtekanja urina. Možni vzroki so zapora sečnega toka zaradi povečanja prostate pri moških, oslabljene mišice sečnega mehurja, nekatere bolezni živčevja in zdravila. Pri otrocih je lahko vzrok v prirojeni zožitvi sečnice.

Peta pa je Psihogena inkontinenca. Ta nastane zaradi duševnih vzrokov. Pri otrocih se ta vrsta inkontinence kaže kot stalno močenje postelje.

Dr. Božidar Voljč je udeležencem tudi povedal, da je zelo pomembno, da težav z uhajanjem urina ne skrivamo ali se jih sramujemo, ter čim prej obiščemo zdravnika. V mnogih primerih je namreč možno inkontinenco ozdraviti ali vsaj obvladati, če z zdravljenjem začnemo dovolj zgodaj.

Zanimiv pogovorni večer, ki si ga lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar; Video: Simona Pivar
Komentarji uporabnikov