Skrita lepota papirnice

Tovarna Papirnica Količevo oziroma sedaj imenovana Količevo Karton v letošnjem letu obeležuje 100-letnico delovanja. Tovarna, ki jo je leta 1920 ustanovil Franc Bonač, od leta 1998 deluje v sklopu mednarodnega koncerna sedmih tovarn, ki jih vodi avstrijski lastnik, družinsko podjetje Mayr-Melnhof. Fotografije, ki si jih lahko ogledate v fotogaleriji, so bile posnete leta 2015, ko je podjetje Količevo Karton sodelovalo in imelo pomembno vlogo pri konferenci Kompetenčnih centrov Papirničarjev in Lesarjev (KocPi in KocLes).

Ko sem fotografirala celotno tovarno in proizvodnjo, me je presenetilo kako je pravzaprav lepa, estetska … Ko kuhajo leseno kašo se iz vroče pulpe dviga para, ki ves prostor odišavi z vonjem eteričnih olj smreke in drugega lesa ter ves prostor ovije v pravljično meglico. Ogromne žage, ki debla razžagajo na polena odsevajo dnevno svetlobo v modrikastem lesku in presenetijo s svojo velikostjo …

Vsak del tovarne ima zgodovino, zgodbo in presenetljivo estetsko podobo, ki skupaj s prijaznimi in dobro razpoloženimi zaposlenimi tvorijo edinstveno celoto. Fotografiranje Količevo Kartona je bilo celostno izjemno doživetje. Ob tej priložnosti se zahvaljujem Lidiji Zupančič, da mi je omogočila to fotografiranje.

Kupi papirja.

Tovarna Papirnica Količevo oziroma sedaj imenovana Količevo Karton, je danes ena redkih delujočih večjih tovarn v občini Domžale in ena do šestih slovenskih papirnic. Tovarno, ki se je hitro širila, je leta 1920 ustanovil Franc Bonač, kar pomeni, da letos obeležuje 100 let delovanja. Količevo Karton je od leta 1998 v lasti avstrijskega družinskega koncerna Mayr-Melnhof, evropske multinacionalke z 9500 zaposlenimi, ene največjih proizvajalk kartona. Na Količevem, ki je tretja največja družba v skupini MM Karton, in ustvari okoli 15 odstotkov prometa, njihov delež v koncernu pa narašča, je zaposlenih približno 350 delavcev.

Avtor: Živa Kalaš; Foto: Živa Kalaš

Komentarji uporabnikov
Tagi