Aestas

V Knjižnici Domžale si lahko do konca avgusta ogledate razstavo slikarke Metke Strnišnik, ki jo je poimenovala Aestas, z njo pa nas popelje v raziskovanje estetike, sublimne lepote narave, zgodovinskih detajlov in čutnih zaznav.

Z avgustovsko razstavo nas diplomirana slikarka Metka Strnišnik popelje v raziskovanje estetike, sublimne lepote narave, zgodovinskih detajlov in čutnih zaznav. Ponudi nam dve realnosti, impresivno, ki se nanaša na zgodnje mimetično čutno zaznavno ustvarjalkino slikarstvo in abstraktno, ki je izčiščeno, s popolnim odmikom od narave. S posnemanjem oblik se v kompoziciji in likovni intervenciji poigrava s pomeni in simboli, ki bi gledalca spodbudili k odkrivanju lepega v njem.

V renesansi je bilo slikarstvo še obrt, s pojavom fotografije pa je moralo poiskati svojo pot in nagovoriti gledalca s filozofijo estetskega fenomena. Njene abstraktne slike presegajo vidno in ga nadgrajujejo. Ravnovesje na slikah je v dinamiki gibanja in deluje kot enovita celota. V direktni dnevni svetlobi zažarijo, kot da bi postavljale ogledalo gledalcu, kjer bi se videl in čutil optimizem in upanje.

Narava je svetišče, kjer živi stebri
zašepetajo včasih zmedene glasove;
tam človek hodi mimo skoz gozdove
simbolov, ki vanj zro z domačimi očmi.
Kot se podaljšani odmevi sred daljave
stopijo v temačno in globoko enost,
prostrano kakor noč in kakor čudna jasnost,
Tako soglašajo barve, zvoki in vonjave.

(Charles Baudelaire)

(Prevedel: Boris A. Novak)

Tekst in foto: Knjižnica Domžal

Komentarji uporabnikov
Tagi