60 let povezanosti prostovoljnih gasilskih društev v Gasilski zvezi Domžale!

V letošnjem letu Gasilska zveza Domžale, ki je bila ustanovljena 17. junija 1955, praznuje 60 let delovanja. Trenutno Gasilska zveza Domžale združuje 16 društev iz dveh občin (Domžale in Trzin). Skupaj je to prava armada preko 3.200 prostovoljcev, katera daje moč in silo pri preprečevanju požarov in drugih nesreč.

Slavnostna seja ob 60 letnico Gasilske zveze Domžale je potekala v petek, 19. junija 2015, Kulturnem domu Groblje. Udeležili pa so se je predstavniki prostovoljnih gasilskih društev GZ Domžale, praporščaki in številni gostje. Med njimi so bili podpredsednik Gasilske zveze Slovenije, Jože Derlinko, predsednik regije Ljubljana III., Slavko Jalovec, župan Občine Domžale, Toni Dragar, župan Občine Trzin, Peter Ložar, podžupanja Občine Domžale, mag. Renata Kosec, častni poveljnik GZ Domžale, Janez Breceljnik, gostje iz GZ Moravče, Lukovice, Mengša, Komende, Kamnika, Litije, Šmartno pri Litiji, Dol-Dolsko ter gostje iz pobratenih GZ Lendava in delegacija VZG Koprivnica na čelu s poveljnikom hrvaških gasilcev Slavkom Tuckanovičem in predsednikom VZG Koprivnice, Ivom Golubičem.

Predsednik GZ Domžale, Stane Kovač je v slavnostnem govoru povedal, da je skozi stoletje naraščalo število novih prostovoljnih gasilskih društev. Razvoj je zahteval nove sodobnejše načine požarne zaščite, da se gasilstvo organizira v višjo stopnjo organiziranosti in v sredini petdesetih let prejšnjega stoletja, so se v posameznih okrajih organizirale gasilske zveze.

»In prav Gasilska zveza Domžale je bila ustanovljena pred natanko 60. leti! Šest desetletij povezanosti prostovoljnih gasilskih društev v skrbi za obnovo gasilskih domov, izobraževanje gasilcev, skrbi za nabavo tehnične in osebne opreme in še bi lahko naštevali. Danes, ko se ozremo nazaj, lahko z zadovoljstvom ugotovimo, da imamo urejene gasilske domove, zadovoljivo tehniko, izobražene kadre, sodobno zaščitno opremo. Res pa je, da moramo opremo prilagajati potrebam, saj je vedno več drugih reševanj. Toda naša volja in pripravljenost prostovoljnega dela je še vedno v porastu in prepričan sem, da bo gasilstvo živelo še mnogo let«, je dejal Kovač.

Prihod prapora GZ Domžale.

Ob koncu se je zahvalil še Občini Domžale, Občini Trzin ter Civilni zaščiti Domžale za financiranje delovanja GZ Domžale, kar daje njihovemu poslanstvu še več volje in veselja delati kot prostovoljci. Zahvalil pa se je tudi vsem gasilcem in sodelavcem za nesebično pomoč in sodelovanje.

Župan Občine Domžale Toni Dragar je povedal, da so gasilci nepogrešljiv del naše lokalne skupnosti. S svojim prostovoljnim delom, dobro organizacijo, znanjem, motivacijo in željo pomagati vsem, ki so pomoči potrebni, pa so zgled našim najmlajšim in v ponos občankam in občanom.

»Dragi gasilci, zavedamo se vaših prizadevanj in še naprej vam bomo stali ob strani po naših najboljših močeh. Želim si, da bi bile vaše gasilske urice čim bolj vesele in zabavne, upam, da je pred vami manj intervencij, predvsem nevarnih in verjamem, da bo vaše medsebojno sodelovanje ter sodelovanje z Občino Domžale še naprej na zavidljivi ravni«, je med drugim dejal Dragar in dodal: »Ob vašem skupnem, visokem jubileju, vam izrekam iskrene čestitke in zahvalo za vaš trud in delovanje. Ponosni smo na vas!«

V svojem govoru sta GZ Domžale ob jubileju čestitala tudi podpredsednik GZ Slovenije, Jože Derlink in poveljnik hrvaških gasilcev Slavko Tuckanovič, ki se je zahvalil tudi za odlično in vsem zgledno sodelovanje med GZ Domžale in VZG Koprivnico.

GZ Domžale in VZG Koprivnica sta obnovili slavnostni podpis pobratenja.

Na slavnostni seji so podelili tudi spominske plakete in priznanja. Ta čast pa je doletela tudi našega Domžalca, saj sva s sodelavcem Mirotom v zahvalo za dobro sodelovanje, prejela spominski plaketi, za kar se GZ Domžale zahvaljujeva in jim obenem čestitava za jubilej in njihovo plemenito delo. Da pa bi še vnaprej negovali in utrdili dobre odnose, so na slavnostni seji obnovili slavnostni podpis pobratenja med VZG Koprivnica in GZ Domžale. Presenečenje pa je doletelo tudi tajnika GZ Domžale, Stanka Grčarja, saj so mu predstavniki PGD Domžale-mesto v zahvalo za njegovo marljivost in stalno pripravljenost pomagati, izročili simpatično darilo.
V kulturnem programu, ki ga je povezovala Sabina Cerar, so sodelovali Kvartet Grm, Trobilni kvartet Godbe Domžale in tolkalna skupina Godbe Domžale.

Več foto utrinkov s slavnostne seje si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov