30. Božični koncert v domžalski cerkvi tudi tokrat navdušil poslušalce

Domžalski komorni zbor nam je letos že tridesetič podaril prelepo božično darilo in s tem polepšal prihod Gospodovega rojstva. V cerkvi Marije Vnebovzete v Domžalah so izvedli vsakoletni božični koncert, ki vedno, letos že tridesetič, prinese polno novosti, tako na glasbenem, kot v izboru pesmi, ki jih zapojejo obiskovalcem koncerta.

Letos so nas v nedeljo, 25. decembra 2016, ponovno presenetili z odličnim izborom pesmi, ki so jih zapeli s prefinjenimi glasovi. Njihovo ubrano petje je pod vodstvom zborovodkinje Ane Erčulj v lepo akustični domžalski cerkvi napolnilo vse kotičke

Tako smo obiskovalci koncerta prisluhnili slovenskim ljudskim božičnim pesmim v priredbah slovenskih skladateljev. Prisluhnili smo pozabljenim zakladom ljudske glasbene ustvarjalnosti in novim preoblekam znanih ljudskih napevov, ki so premierno zazvenele. Slišali smo božične pesmi, ki so jih priredili France Marolt, Matija Tomc, Ubald Vrabec, Pavle Merku, Aldo Kumar, Janez Močnik in Matej Kastelic.

Vse pesmi so odlično izvedli, pri nekaterih pesmih pa so se jim pridružili še glasbeniki; Ana Kralj – 1. violina, Klara Zorko – 2. violina, Jerca Čerin – violina, Barbara Ulčar – violončelo, Blaž Zupan – kontrabas. Tako so premierno skupaj s pevci izvedli tri skladbe iz kantate Tehtanje duš, ki jim je novo preobleko nadel Aldo Kumar, ki so se mu tudi ob koncu koncerta iz srca zahvalili, da se je udeležil koncerta. V novi preobleki smo slišali tudi "Eno dete je rojeno", "Kar je že dolgo želel svet" ter " Poglejte vi ljudje".

Ob koncu se je predsednik Domžalskega komornega zbora Andrej Hribar zahvalil vsem nastopajočim, župniku mag. Klemnu Svetelju, ker dovoli izvajati vsakoletni božični koncert v domžalski cerkvi, vsem petim gostom na godalih, ki so s svojim spremljevalnim igranjem dodali piko na »i« že tako odlično izvedenemu koncertu, seveda pa tudi poslušalcem, ki so domžalsko cerkev napolnili do zadnjega kotička in uživali v petju in igranju, ki so nam ga nastopajoči priredili in nam polepšali miren in blagoslovljen božični dan.

Domžalski komorni zbor (kratica DKZ) je ljubiteljski komorni pevski zbor in društvo s sedežem v Glasbeni šoli Domžale (Kulturni dom Franca Bernika). Nastal je leta 1987, ko je nekaj članov Domžalskega okteta ustanovilo mešani oktet. Slednji se je leta 1988 uradno preimenoval v Domžalski komorni zbor.

V juniju 1987 je deset pevk in pevcev že nastopilo na srečanju oktetov v Šentjerneju. Velika želja po petju in druženju v okviru zbora je bila neizmerna. Tako se je zbor že novembra 1987 udeležil gorenjskega srečanja gorenjskih komornih skupin v Kranju. Za božič je že samostojno koncertiral v župnijskih cerkvah v Dobu in Domžalah, januarja 1988 pa v Mengšu, na Homcu in v Kamniku ter bil tako med prvimi, ki je prirejal božične koncerte.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov