25. medobčinski otroški parlament – Poklicna orientacija in izobraževanje

Danes dopoldan je na Osnovni šoli Roje v Domžalah potekal 25. medobčinski otroški parlament, ki so se ga udeležili predstavniki učencev iz 11 osnovnih šol z območja občin nekdanje domžalske občine. Letošnji medobčinski otroški parlament je potekal z naslovom Poklicna orientacija in izobraževanje.

Vsako leto se mladi šolski »parlamentarci« zberejo na medobčinskem otroškem parlamentu, kjer osnovne šole v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Domžale pripravijo različno tematiko, o kateri nato razmišljajo in razpravljajo učenci ter podajajo pobude in predloge. Medobčinski otroški parlament vsako leto gosti druga osnovna šola. Letos je ta čast pripadala Osnovni šoli Roje. Gostitelji so se na medobčinski otroški parlament zelo dobro pripravili, na kar je kazala imenitno polepšana šola, kjer smo se na vsakem koraku srečali z izdelki učencev na obravnavano tematiko.

Po pozdravu ravnateljice OŠ Roje, Marjance Bogataj, predsednice Zveze prijateljev mladine Domžale, Eme Škrjanc Ogorevc ter župana Občine Domžale, Tonija Dragarje, so učenci in učitelji OŠ Roje prisotnim delegatom, učiteljem in gostom, pripravili glasbeno-plesni program, nato pa so mladi »parlamentarci«, predstavljali svoja razmišljanja o obravnavani tematiki ter seveda podali tudi svoje predloge in pobude. Na slišano lahko mirno zapišemo, da se tudi osnovnošolska mladina več kot dobro zaveda trenutne situacije, ki na področju zaposlovanja ni rožnata. Ob tem se mladi dobro zavedajo, da je potrebna prava poklicna orientacija, ki bi se morala začeti kaliti že v osnovni šoli. Za to pa so potrebne številne spodbude. Zanimivi predlogi, ki smo jih slišali iz ust učencev so tudi novi poklici… In še bi lahko naštevali!

Učenci so 25. medobčinski otroški parlament zaključili z delavnicami na obravnavano tematiko, z željo, da bi njihovi predlogi in pobude »padle« na »plodna« tla.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov