15. jubilejni poletni kulturni festival Studenec 2015

V Poletnem gledališču na Studencu so že sredi priprav na letošnji jubilejni, 15. poletni kulturni festival, ki nas bo z glasbo in gledališko predstavo razveseljeval od začetka junija do konca avgusta.

»Petnajst let uspešnega delovanja v okviru festivala se je vredno z zadovoljstvom spominjati,« je v svojem poročilu o delu v letu 2014 zapisal predsednik Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan Lojze Stražar. »V tem času je bilo izvedenih veliko koncertov, razstav, literarnih večerov ter petnajst gledaliških premier in najmanj 160 ponovitev. Tako bogatega kulturnega izkupička se v resnici smemo veseliti in je tudi prav, da se ob jubileju vsaj spomnimo na tako široko paleto kulturne dejavnosti, ki smo jo leto za letom postavljali na ogled ljubiteljem poletnega gledališča.«

V minulem letu so poleg uspešno izvedenega programa poskrbeli še za nekaj pomembnih naložb, med drugim za garderobo s sanitarijami v ozadju gledališča. Kupili so še nekaj naglavnih mikrofonov, kar je za tako gledališče nujna in dobra naložba, poleg tega pa še več druge opreme, dokončali so tudi skupaj z vaščani Studenca obnovo Grdavove kapelice, ki je v neposredni bližini poletnega gledališča.

V letu 2015 načrtujejo začetek celovitega urejanja odra, ureditev prostora za stojnice, planirajo makadamsko požarno pot, načrtujejo pa tudi vrsto drugih obnovitvenih del (kot je popravilo premične strehe in sedežev), s čimer bodo zagotovili primerne pogoje tako za igralce kot obiskovalce.

Jubilejni 15. festival se bo začel s koncertom Slovenskega komornega zbora iz Ljubljane z dirigentom Ferdinandom Mejíasom v krtinski cerkvi, ki bo v petek, 5. junija 2015, ob 21. uri. Slavnostni govornik bo predsednik državnega sveta Mitja Brvar.

Za ljubitelje narodno zabavne glasbe bo vsekakor velik glasbeni dogodek koncert ob 45-letnici ansambla Franca Miheliča ob izidu knjige Ivana Sivca Franc Mihelič, glasba je moj čarobni svet. Gostje koncerta, ki bo v petek, 19. junija, ob 21. uri, bodo Bratje Smrtnik iz avstrijske Koroške, ki bodo zapeli ob 30-letnici svojega delovanja. Ob tej priložnosti bodo nastopili tudi člani Folklorne skupine Tine Rožanc iz Ljubljane. Koncert bo vodil TV voditelj Boštjan Romih.

V soboto, 27. junija 2015, ob 21. uri bo v Poletnem gledališču na Studencu osrednji kulturni dogodek uprizoritev opere Traviata Giuseppea Verdija v izvedbi SNG Opera in balet iz Ljubljane. Uprizoritev bo v italijanskem jeziku s slovenskimi nadnapisi.

Lojze Stražar, predsednik KD Miran Jarc Škocjan (Foto: arhiv KD Miran Jarc)

Za letošnjo domačo gledališko predstavo je Lojze Stražar tudi tokrat kot avtor priredbe in režiser izbral romantično komično igro Ferdinanda Rajmunda Kralj gora in ljudomrznik v prevodu Boruta Trekmana. V poletnem gledališču na Studencu načrtujejo po premieri, ki bo v soboto, 18. julija 2015, ob 21. uri, kar petnajst ponovitev, ki bodo vse do konca avgusta.

»Kultura je nuja, je potreba in je tudi sreča za nas vse, ustvarjalce, izvajalce in obiskovalce, tudi za tiste, ki jo nesebično finančno podpirajo, skratka za vse, tudi okolico in vso družbo, ki nas obdaja,« je pred začetkom jubilejnega 15. kulturnega poletnega festivala dejal Lojze Stražar, predsednik Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan. »Zato naj nam ne bo žal časa, ki ga podarjamo našim zvestim obiskovalcem in drug drugemu.«

Avtor: Primož Hieng; Foto: Arhiv KD Miran Jarc Škocjan
Komentarji uporabnikov