Župan Toni Dragar Civilni zaščiti predal 200 KW agregat za primer naravnih nesreč

Pred poslopjem Centra požarne varnosti na Količevem je danes popoldan potekal uraden prevzem agregata za primer naravnih nesreč. Potreba bo nakupu takšnega agregata se je pokazala lani ob žledolomu, ko je bila ena izmed vasi v občini Domžale nekaj časa brez električne energije. Ker se z malimi agregati ni dalo kaj dosti rešiti, se je Občina Domžale podala v nakup večjega in močnejšega agregata, ki bo v primeru naravnih nesreč lahko nadomestil eno transformatorsko postajo oz. lahko nadomesti elektriko za cca 50 do 70 hiš. Za nakup agregata je Občina Domžale odštela 24.000 evrov.

Pred poslopjem Centra požarne varnosti so se danes popoldan zbrali pripadniki Štaba Civilne zaščite Občine Domžale, ki so prisostvovali uradnemu prevzemu agregata za primer naravnih nesreč. Agregat je župan Toni Dragar predal poveljniku Civilne zaščite, Marku Žagarju, ta pa ga je v upravljanje predal podjetju Eltekom, Marko Kotnik s.p., hranil pa se bo v prostorih CPV Domžale. Po besedah načelnika Oddelka za premoženjske zadeve Občine Domžale, Petra Gubanca, bo agregat na razpolago v vsakem času in tudi vedno usposobljen za uporabo.

Župan je povedal, da je zgodba o nakupu takšnega agregata nastala lani ob žledolomu, ko je eno naselje v domžalski občini ostalo brez elektrike. »Takrat nismo imeli nobene rešitve, saj se z malimi agregati ni dalo veliko rešiti. Sedaj bomo agregat lahko uporabili v primeru naravnih nesreč, posodili pa ga bomo lahko tudi drugam, če bo to potrebno«, je dejal Dragar in še dodal: »Mi bomo pa poskrbeli, da bo agregat funkcioniral vse leto.« Ob koncu se je zahvalil tudi CPV Domžale, da bo agregat lahko pri njih v hrambi.

AGREGAT MIDES F200GX

Značilnosti:
Zaprta izvedba agregata je prilagojena za uporabo agregata na prostem, lahko pa je nameščen tudi v zaprtem prostoru. Postavitev v notranjih prostorih je smiselna predvsem tam, kjer je potrebna zaščita okolja pred vplivi hrupa agregata ali zaščita agregata pred vplivi okolja ali nepooblaščenih oseb (možnost dotika, vandalizem, arhitekturno zaščiteno okolje, ipd.). Agregat lahko nadomesti eno transformatorsko postajo oz. lahko nadomesti elektriko za cca 50 do 70 hiš.

Zmogljivost:

  • 200 kVA moči v eni enoti, enofazni ali trifazni sistemi,
  • Neprekinjeno napajanje (PRP) 200.0 kVA,
  • Neprekinjeno napajanje (PRP) 160.0 kW,
  • Faktor moči 0.8,
  • Frekvenčno območje (Hz)50Hz,
  • Voltaža (V)400V.

Načini delovanja:

  • samostojno delovanje,
  • rezervno napajanje ob izpadu omrežja,
  • sinhrono delovanje z omrežjem,
  • paralelno delovanje več agregatov.
Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov