Začetek nove vinogradniške tradicije in naj domžalske noge

"Uspelo nam je nemogoče. Na Tady domačiji smo vzgojili grozdje tudi na sadnem drevju. Tipična gorenjska in začetek nove vinogradniške tradicije", so bile uvodne besede ustanovitelja Medgeneracijska centra dobrega počutja, Andreja Kadunca.

Če se malo sprehodite peš ali peljete s kolesom po domžalski občini, se sem ter tja tudi najde kakšna trta, ki raste ob hiši. Je pa to bolj izjema kot pravilo. Svojo trto imajo tudi na Tady domačiji v Študi, ker pa je trte bolj malo, so cepili hruško s trto in dobili so odlično Izabelo, ki je dala okusen temno rdeč, dišeč in sladek mošt. Na trgatvi se je zbralo dvajset trgatve željnih "mladcev", ki so kaj hitro opravili z grozdjem.

Poleg trgatve je na domačiji potekal tudi zanimiv prikaz pridelave vina, od tlačenja grozdja z nogami in gnetenje z rokami ter stiskanjem grozdja s "ta veliko" prešo, obenem pa je potekal še izbor naj domžalskih nog, ki so tlačile grozdje. Prav tako so izbirali kraljico in kralja trgatve, ki sta na koncu na glavo dobila pravcati kroni.

Poskrbljeno pa je bilo tudi za spremljevalni program. Za pokušino so ponudili domač kruh in zaseko. Med trgatvijo, tlačenjem grozdja (noge morajo grozde tlačiti v pravem ritmu) ter po trgatvi se je odvijal glasbeni program in družabne igre. Na voljo so bili tudi čevapčiče in domače vino. Se pravi, da manjkalo ni nič.

Več fotoutrinkov s trgatve si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov